Abveršek: “Kolektivni ugovor ne može biti prćija dijela sindikata. Ako plaće padnu 10%, oni su za to krivi”

PREGOVORI SINDIKATA S VLADOM
Abveršek: “Kolektivni ugovor ne može biti prćija dijela sindikata. Ako plaće padnu 10%, oni su za to krivi”

avbersek_vl301112

Spomenka Abveršek optužila je Vilima Ribića i ostale sindikalne vođe da opstruiraju pregovore s Vladom

(JUTARNJI LIST) ZAGREB – Čelnici dijela sindikata javnih službi istaknuli su danas, uoči novog kruga pregovora o Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za javne službe, da su spremni nastaviti pregovore do dogovora i potpisivanja novog TKU-a jer na taj način brane plaće svojih članova.

jl_logo300512Spremni smo pristati na privremeno odricanje od nekih materijalnih prava kako bi sačuvali TKU, koji prestaje važiti nakon što 19. prosinca istekne otkazni rok. TKU je pravo 180.000 zaposlenih u javnim službama i ne može biti “prćija” dijela sindikata javnih službi koji samo glume da pregovaraju a zapravo opstruiraju pregovore s Vladom, ustvrdila je predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek.

Pritom je ciljala na četiri sindikata iz Matice hrvatskih sindikata, koji su jučer organizirali jednodnevni štrajk, a zbog čijeg bi odbijanja Vladinog prijedloga TKU-a zaposleni u prosvjeti, zdravstvu, znanosti, socijalnoj skrbi i kulturi mogli ostati bez mnogih prava.

Druga je mogućnost da Vlada, kako je najavljivala, zbog opstrukcije dijela sindikata ne uspije ostvariti željene uštede na materijalnim pravima pa zbog toga svima u javnim službama smanji koeficijent za plaće za 10 posto.

Ako se dogodi da zaposlenima u javnim službama koeficijent padne za 10 posto, to će se dogoditi zahvaljujući Vilimu Ribiću (Sindikat znanosti i visokog obrazovanja), Zvonimiru Laktašiću (Sindikat hrvatskih učitelja), Branimiru Mihalincu (Nezavisni sindikat srednjih škola) i Anici Prašnjak (Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara), rekla je Avberšek.

Dodala je kako se zasad ne može govoriti o smanjenju plaća jer nikome nije uzeta ni lipa, osim što su zaposleni u osnovnim i srednjim školama izgubili dodatak od 3, 5, 7 i 9 posto, jer je uredba koja je to regulirala prestala važiti. No, oni ni to nisu trebali izgubiti jer je Vlada bila spremna legalizirati taj dodatak da su pristali na izmjene TKU-a.

Željko Stipić iz Hrvatskog školskog sindikata Preporod najavio je da će njegov sindikat prije eventualnog potpisivanja TKU-a provesti referendum među članstvom. Ostali sindikalni čelnici imaju mandat svojih sindikata za potpis pod novim TKU-om no, kako su najavili, neće ga potpisati danas već, ako se postigne dogovor, na idućem krugu pregovora.