Adriatic servis prestao pružati usluge čišćenja državnim tijelima

Adriatic servis dao državi košaricu: Nećemo više čistiti prostorije državnih tijela


Autor Ksenija Puškarić

(LIDER, 4. lipnja 2019.) Zadarska tvrtka Adriatic servis, koja se državom ima potpisan ugovor vrijedan 23 milijuna kuna za usluge čišćenja prostorija državnih tijela, poput poreznih ispostava, ureda Ministarstva unutarnjih poslova i pojedinih bolnica u nekoliko obalnih županija, dala je državi košaricu! Naime, iz Adriatic servisa su obavijestili sva državna tijela s kojima rade da su zbog nedostatka radne snage i povećanja primanja zaposlenika, a uz nepromijenjenu razinu prihoda i kašnjenje s objavom postupaka javne nabave, postali nelikvidni. Uslijed toga nisu uspjeli isplatiti plaće za travanj i nalaze se u blokadi te više nisu u stanju pružati usluge čišćenja poslovnih prostorija države s kojom imaju ugovor.

Neslužbeno se može čuti, kako prostore koje je trebao poslove čišćenja koje je obavljao Adriatic servis zasada još nitko nije preuzeo, te da ih održavaju zaposlenici tijela koji su zaposleni na drugim poslovima, a navodno se vrši veliki pritisak prema tvrtki Pleter kako bi, i mimo javne nabave koja je mora provesti, preuzela taj posao. Nitko Lideru u Pleteru to nije htio potvrditi.

– Teško je očekivati da se radi ovaj posao za minimalac uoči turističke sezone, kad je isplativije na crno čistiti apartmane – Lideru je poručio Siniša Kuhar, glavni tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i dodao kako je ovo samo početak problema koje država ima uslijed out-sourcinga određenih usluga.

Iz sektorskih izvora može se čuti kako je posljednjih godina izuzetno teško naći i angažirati radnu snagu za takve poslove čišćenja, plaće su minimalac, a kako je on rastao za osam posto, raste i cijena takvih poslova prema klijentima koji ne prihvaćaju povećanje troškova olako i dolazi do ozbiljnih problema.

 

MUKE PO OUTSOURCINGU

Adriatic servis prestao pružati usluge čišćenja državnim tijelima

„Outsourcing“, kao navodno nabolje rješenje za obavljanje pomoćno-tehničkih poslova u državnim tijelima i javnim ustanovama, još jednom se pokazao kao rješenje koje ne predstavlja pouzdani okvir za obavljanje poslova čišćenja, na kojima u državnim tijelima i javnim ustanovama inače rade namještenici i to za plaću manju od minimalne

(SDLSN, 4. lipnja 2019.) Tvrtka Adriatic servis d.o.o. iz Zadra, koja je u postupku javne nabave čišćenja prostorija za 30 grupa po županijama u ukupnoj vrijednosti 23 milijuna kuna dobila posao čišćenja prostorija državnih tijela u čak 18 grupa, obavijestila je krajem svibnja državna tijela da je zbog nedostatka radne snage i posljedičnog povećanja primanja zaposlenika, uz nepromijenjenu razinu prihoda i kašnjenje s objavom postupaka javne nabave došla u stanje nelikvidnosti i gubitka u poslovanju, zbog čega nije uspjela isplatiti plaće za travanj i nalazi se u blokadi te više nije u stanju pružati usluge čišćenja poslovnih prostorija.

Zbog nemogućnosti osiguranja usluga čišćenja putem ugovora s Adriatic servisom u tijeku je raskidanje ugovora između državnih tijela i tvrtke te sklapanje novih ugovora s drugim pružateljima usluga, a kako se prostorije čiste u međuvremenu nije nam poznato.

Tako se „outsourcing“, kao navodno nabolje rješenje za obavljanje tzv. netemeljnih djelatnosti odnosno pomoćno-tehničkih poslova u državnim tijelima i javnim ustanovama, nakon fijaska s dodjelom poslova čišćenja najvećeg dijela poslovnih prostorija državne uprave u vrijednosti od 15 milijuna kuna fantomskoj tvrtki CONTROL HOME MANAGEMENT iz Benkovca s jednim zaposlenikom i 23.000 kuna prihoda, još jednom pokazao kao rješenje koje ne predstavlja pouzdani okvir za obavljanje poslova čišćenja, na kojima u državnim tijelima i javnim ustanovama inače rade namještenici i to za plaću manju od minimalne, a koju dosežu tek primjenom Zakona o minimalnoj plaći.

Tomu u prilog govori i činjenica da se za usluge čišćenja u turističkim područjima na oglašene javne nabave ne javlja ni jedan ponuditelj pa se postavlja pitanje može li se putem vanjskih pružatelja usluga odnosno “outsourcingom” uopće osigurati čišćenje prostorija državnih tijela.

Gdje su sve dobili posao čišćenja

Adriatic servis dobio je posao čišćenja poslovnih prostorija u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Splitsko-Dalmatinskoj županiji, gradu Splitu, Šibensko-kninskoj županiji, Zadarskoj županiji, Ličko-senjskoj županiji, Primorsko-goranskoj županiji, gradu Rijeci, Istarskoj županiji, gradu Puli, Karlovačkoj županiji, Sisačko-moslavačkoj županiji, Varaždinskoj županiji, Međimurskoj županiji, Krapinsko-zagorskoj županiji, Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, Osječko-baranjskoj županiji i Zagrebačkoj županiji. S. Kuhar

 

Pročitajte još…