Akcija je bila opravdana, a propusti su mogući

Akcija je bila opravdana, a propusti su mogući

VATROGASCI OPOVRGAVAJU PRAVO NESTRUČNJACIMA DA KOMENTIRAJU OKOLNOSTI U KOJIMA JE DOŠLO DO POGIBIJE VATROGASACA

novilist_logoZAGREB – Akcija na Kornatu bila je opravdana, ali propusti u izvedbi su mogući, kazao je jučer predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca Goran Franković, koji je zajedno s kolegama nestručnoj javnosti uskratio pravo da “iznosi dezinformacije”, pa i predsjedniku Stjepanu Mesiću koji je upozorio na odgovornost voditelja operacije.
Franković, međutim, drži da nestručnjaci nemaju pravo spekulirati o odgovornosti. “Mesić nema pravo”, kazao je, suprotstavivši se i tvrdnji spasitelja Stipe Božića, koji je u prvoj reakciji poslije spašavanja unesrećenih izrazio sumnju u potrebu gašenja požara na Kornatu. Ne želeći odgovoriti na pitanje što se točno dogodilo, Franković je na konferenciji za novinare ipak kazao da “pilot helikoptera odlučuje o tome gdje će spustiti vatrogasce”, “ali da nije moguće da je netko spušten ravno u požarište”.

Drako Lovrić, Željko Sutlar; Goran Franković i Mladen Magdić na jučerašnjoj konferenciji
Drako Lovrić, Željko Sutlar; Goran Franković i Mladen Magdić na jučerašnjoj konferenciji

“Propusta je moglo biti, a ako ih je bilo, utvrdit će se”, kazao je Franković, dodajući da se pogreška mogla dogoditi “zbog procjene smjera vjetra” ili “procjene voditelja intervencije na samom terenu”. No Franković opovrgava tvrdnje da požar nije ni trebalo gasiti, tvrdeći da je “intervencija bila opravdana”. Pokušavajući opravdati tragične događaje, izjavio je da se “dogodio splet okolnosti koji se nije mogao predvidjeti”, kazao je Franković i dodao da je “Hrvatska, kao i Grčka, rizična zemlja” te da treba više novca, opreme i kanadera, a traže i osnivanje posebnoga ravnateljstva za vatrogastvo.
Predsjednik sindikata profesionalnih vatrogasaca Mladen Magdić kaže da će odgovarati onaj tko je s maloljetnikom potpisao sezonski ugovor o vatrogasnom angažmanu. “Tko je to učinio, još ne znamo jer se u vatrogastvu preklapaju nadležnosti zbog više nadležnih institucija”. B. PAVELIĆ