Akcija solidarnosti: “I JA SAM NAMJEŠTENIK (NISAM NA PRODAJU)”

Akcija solidarnosti: “I JA SAM NAMJEŠTENIK (NISAM NA PRODAJU)”

namjestenici_bedz_final

(SDLSN, 11. studenoga 2010.) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske poziva sve zaposlene u državnoj upravi da se nošenjem bedža s natpisom “I JA SAM NAMJEŠTENIK (NISAM NA PRODAJU)” solidariziraju s namještenicima kojima, sudeći prema Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima, prijeti “konačno rješenje” namješteničkog pitanja u državnoj službi.
Ovaj zakonski prijedlog, koji Vlada namjerava poslati u Sabor po hitnom postupku, trebao bi omogućiti neograničenu privatizaciju pomoćno-tehničkih poslova poput čišćenja, održavanja, serviranja, ukidanjem ograničenja po kojem izdaci za vanjske pružatelje usluga ne smiju prelaziti 2% ukupnog iznosa sredstava za osnovne plaće s doprinosima u tekućoj godini osiguranim za državno tijelo.

namjestenici_zds111110

Iako je i ovakav prijedlog u suprotnosti s podjelom poslova u državnoj upravi koju regulira Zakon o sustavu državne uprave koji kaže da poslove državne uprave u tijelima državne uprave obavljaju državni službenici, a pomoćno-tehničke poslove namještenici i Zakonu o državnim službenicima koji također propisuje da poslove u državnim tijelima obavljaju državni službenici i namještenici, a ove posljednje opisuje kao “osobe koje u državnim tijelima rade na pomoćno-tehničkim poslovima i ostalim poslovima čije je obavljanje potrebno radi pravodobnog i kvalitetnog obavljanja poslova iz djelokruga državnog tijela”, Ministarstvo uprave ovakvim rješenjem faktično briše ovu podjelu.
Ukoliko se ovaj zakon usvoji u predloženom obliku, oko 3.000 preostalih namještenika – čistačica, “hausmajstora” i servirki, čije plaće iznose između 2.200 i 2.700 kuna, čekaju otkazi i preuzimanje od strane privatnih servisa, a time i još manje plaće.

Cestitka_od_srca390

Ove su čistačice i servirke već upoznale blagodati privatizacije…

Na preživljavanje u državnoj službi mogu eventualno računati namještenici u Uredu Predsjednika Republike ili MUP-u, u kojima je angažiranje vanjskih servisa upitno zbog sigurnosnih razloga.
Među preživjelima će se najvjerojatnije naći i vozači državnih dužnosnika, koji su također namještenici, budući da se dužnosnici ne žele odreći ugodne navike da ih svakoga dana vozi baš njihov Štef, Pero ili Đuro.
To je istovremeno i pokazatelj kako se državna uprava kroji prema potrebama politike i državnih dužnosnika, a Sindikat istovremeno upozorava kako se privatizacijom namješteničkih poslova otvara prostor za namještanje poslova tvrtkama satelitima pojedinih političkih opcija.

Pročitajte još…