AKTUALNO: S Nikom Raičem na kavi

AKTUALNO: S Nikom Raičem na kavi

Pomoćnik ministra financija Niko Raič u sastavu Pregovaračkog odbora Vlade Republike Hrvatske (označen strjelicom)...
Pomoćnik ministra financija Niko Raič u sastavu Pregovaračkog odbora Vlade Republike Hrvatske (označen strjelicom)…

coffie(SDLSN, 26. listopada) Nakon šest mjeseci upućivanja dopisa pomoćniku ministra financija Niki Raiču oko primjene Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike na profesionalne vatrogasce i izrade  minimalnog financijskog standarda za decentralizirane funkcije vatrogastva, predstavnici SDLSN danas su konačno doživjeli prigodu za susret oči u oči s gospodinom Raičem.

Pomoćnik ministra počastio je sindikalce s kavom i u maniri povrijeđene primadone dao im do znanja da je kava (s mlijekom) sve što će od njega dobiti, te da ubuduće svoje upite adresiraju na državnu tajnicu Martinu Dalić. Raič nam je objasnio kako je povrijeđen napadima Sindikata na njega kao osobu, iako sam nema veze s financiranjem vatrogastva i donošenjem minimalnih financijskih standarda koji su u nadležnosti MUP-a.

Vatrogasci_Begovic2_374
Bilješka sa sastanka o primjeni KU na djelatnike javnih vatrogasnih postrojbi u Uredu za socijalno partnerstvo. Sudionik: Niko Raič

 

Dodao je i kako je u proračun nemoguće uključiti sve zahtjeve, kako se Hrvatskoj ne bi dogodila Argentina.

Uzaludna su bila objašnjenja predsjednika Odbora profesionalnih vatrogasaca SDLSN Mladena Magdića kako je upravo gospodin Raić bio ispred Ministarstva financija upućen na sastanak u Ured za socijalno partnerstvo na kojem se razgovaralo o primjeni Kolektivnog ugovora na profesionalne vatrogasce. Nadalje, upravo je gospodin Raić bio u sastavu Pregovaračkog odbora Vlade RH za pregovore za zaključenje novog kolektivnog ugovora i upravo je on, po logici stvari, bio nadležan za financijsko-proračunsku dimenziju kolektivnog ugovora. A baš se tim kolektivnim ugovorom ponovno utvrdilo kako se on treba primjenjivati, u pogledu plaća i drugih materijalnih prava, i na profesionalne vatrogasce dok se za te namjene osiguravaju sredstva iz državnog proračuna. Magdić je dodao i kako ni na jedan dopis Sindikata i Ureda za socijalno partnerstvo pomoćniku Raiću, on ili bilo tko drugi iz Ministarstva financija nije odgovorio, odnosno obavijestio Sindikat da piše “pogrešnoj” osobi.

Iz te perspektive se uporno adresiranje dopisa Sindikata i Ureda za socijalno partnerstvo na gospodina Raiča ne čini baš tako nelogičnim, zar ne?

Međutim, delegiranje nadležnosti i odgovornosti za neodgovaranje na dopise Sindikata neće bitno utjecati na situaciju u vatrogastvu. A ona je takva da se profesionalnim vatrogascima u javnim vatrogasnim postrojbama ne isplaćuju prava ugovorena kolektivnim ugovorom. Je li zato kriv Niko Raič ili Štefica Cvek Sindikatu je svejedno. No netko će morati platiti prava koja su ugovorena kolektivnim ugovorom. Ako to neće Ministarstvo financija onda će Sindikat isplatu morati zatražiti sudskim putem ili industrijskim akcijama.

Niko Raič (označen strjelicom) na svečanom potpisivanju Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike. Je li pročitao koje su obveze njime preuzete na području financiranja prava vatrogasaca?
Niko Raič (označen strjelicom) na svečanom potpisivanju Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike. Je li pročitao koje su obveze njime preuzete na području financiranja prava vatrogasaca?