Apel Josipoviću: Službeničkoj sirotinji u Hrvatskom vojnom učilištu vratite besplatni objed

objed_dnhr060711

Od oko 2400 službenika i namještenika u zapovjedništvu i postrojbama Oružanih snaga pravo na besplatan objed nema samo njih oko 150-tak u Opslužništvu vojarne HVU “Petar Zrinski” i 20-tak u Glavnom stožeru.

dnevnoHR2Elektroinstalateri, kotlovničari, spremačice i čistačice, vozači, domari i frizerke, ali i vrijedne dame koje peru i glačaju vojne uniforme – dakle, njih oko 150 koji se brinu za blještavi i ispeglani imidž vojnika na prestižnom Hrvatskom vojnom učilištu Petar Zrinski nemaju, za razliku od vojnika i ostalih službenika u HV, pravo na besplatni objed!

To je diskriminacija i to ocjenjujemo nepravednim, stoji u današnjem dopisu Sindikata državnih i lokalnih službenika upućenom predsjedniku i vrhovnom zapovjedniku Oružanih snaga Ivi Josipoviću, kao i ministru obrane Davoru Božinoviću.

Kako tvrde u Sindikatu, dosad su u više navrata ukazivali na diskriminirajući položaj službenika i namještenika raspoređenih u Glavni stožer i Opslužništvo vojarne Hrvatskog vojnog učilišta kojima je temeljom odredbi, vjerovali ili ne službenom nazivu, Pravilnika o objedu iz 2009. potpisanim od “bezgrešnog” ministra Vukelića ukinuto pravo da se besplatno hrane u vojničkoj menzi.

josipovic_dnhr060711

– Naime, od oko 2400 službenika i namještenika raspoređenih u zapovjedništva i postrojbe Oružanih snaga, odnosno njihova opslužništva, pravo na besplatan objed nema samo njih oko 150-tak na službi u Opslužništvu vojarne HVU “Petar Zrinski” i 20-tak na službi u Glavnom stožeru. S time u svezi ukazujemo na činjenicu da ovi službenici i namještenici, rade iste poslove kao i službenici i namještenici raspoređeni u zapovjedništva i postrojbe koji imaju prava na besplatan objed – poručuju iz Sindikata. Osim toga, koliko ti ljudi u sjeni vrijede HV-u pokazuje i primjer njihovog rada objavljen u travnju ove godine u Hrvatskom vojniku.

Službenička sirotinja gablec si mora sama kupovati

– Rezultati rada Opslužništva (Opslužništvo vojarne HVU), bar u jednom dijelu pretvoreni u statistiku i brojke, otkrivaju kako se svakodnevno obavlja prijevoz vlastitim snagama i kapacitetima, pa se tako u prosjeku godišnje odradi više od 1000 zadaća, prijeđe 260 000 kilometara, preveze 4500 osoba i oko 150 tona tereta. Godišnje se ukupno opere i izglača 55 000 kg razne robe, ošiša se 7500 osoba te se obavi oko 3000 raznih krojačkih popravaka, a mjesečno se redovito očisti 21 000 kvadrata unutarnjeg i 15 000 m2 vanjskog prostora. Bojnik Milan Puškarić, vojni šef civilnog opslužništva i na kraju, onako vojnički, rezolutno zaključuje:

– Opslužništvo vojarne je postrojba koja, ispunjavajući svoje zadaće, svim ustrojbenim cjelinama HVU-a osigurava njihov neometani život i rad – kaže bojnik, no ne navodi da za sav posao “njegovi” službenici nemaju pravo na objed.

Službeničkoj sirotinji, kako je neslužbeno nazivaju u HV-u, prosječna plaća je od 2300 do 3300 kuna, ovisno o poslu i godinama staža. Gablec si moraju sami kupovati. Cinici poručuju, toga nema čak ni i u Saboru.

Pročitajte još…