APEL SINDIKATA: Spasimo čistačice u državnim tijelima!

ugrozene_vrste_vl17022011_3

Piše: rok
Izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima Vlada namjerava izdvojiti dio zaposlenika iz državnih tijela, a riječ je o čistačicama. Glavni tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Siniša Kuhar, na sebi svojstven, ubojit i ciničan način upozorava na moguće posljedice takve odluke.

– Ako se ovakav zakonski prijedlog usvoji, čistačice u državnim tijelima zamijenit će servisi za čišćenje, a država će umjesto uplaćivanja novca za njihove plaće na tekuće račune Ankice, Štefice i Marice uplaćivati na račune tvrtki poput “Rođo” d.o.o., “SKLAD-ČIŠĆENJE” d.o.o. i slične – kaže Kuhar i ističe da će čistačice kao zaposlenice vjerojatno ostati u uredu Predsjednika Republike, Vlade ili u Hrvatskom saboru.

– Po kriteriju moguće sigurnosne ugroze koju bi predstavljalo angažiranje vanjskih pružatelja usluga čišćenja, ova ugrožena vrsta sačuvat će se u tim strogo kontroliranim rezervatima gdje će vjerojatno nastaviti veselo skakutati u društvu paunova, ministara i saborskih zastupnika i čistiti nered koji jedni, drugi i treći ostave za sobom – predviđa Kuhar te podsjeća javnost da su nakon rasprodaje nacionalnih bogatstava na red očito došli i ljudski resursi Hrvatske.

ugrozena_vrsta_gi170211

Izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima Vlada namjerava, radi ušteda u državnom proračunu, smanjiti broj zaposlenih. Prve su na udaru čistačice, koje se želi izdvojiti iz državnih tijela, a za usluge čišćenja angažirali bi se vanjski servisi.

Stoga je u četvrtak Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika pokrenuo kampanju u kojoj na provokativan način poziva na spašavanja ugrožene zaposleničke vrste u državnim tijelima – čistačice! Kampanju prati efektan plakat u kojem je među ugroženim vrstama, tigrovima, pandama i vukovima, mjesto pronašla i čistačica, čime se želi senzibilizirati javnost na problem prava ovih radnica koje već sada s oko 2.500 kuna imaju plaću nedovoljnu za pristojan život.

– Nitko ne jamči da će se ove radnice nakon što dobiju otkaz u državnim službama zaposliti u privatnim tvrtkama jer uvjetovana javna nabava zakonski nije moguća. Čak i ako se zaposle u vanjskim servisima, radnice će ostati bez prava iz kolektivnog ugovora koje imaju u državnim službama, a njihove niske plaće još će se više smanjiti jer će se iz sredstava koje uplati država za usluge čišćenja namiriti privatni poslodavci, kazao je Siniša Kuhar, glavni tajnik sindikata.

Dodao je da će se na papiru smanjiti broj zaposlenih u državnoj službi, ali da je u konačnici pitanje kolika će to biti ušteda za državni proračun, budući da je poznato da takve poslove u pravilu dobivaju prijatelji i rođaci vladajućih.

– Ukoliko se ovakav zakonski prijedlog usvoji, čistačice u državnim tijelima zamijenit će servisi za čišćenje, a država će umjesto uplaćivanja sredstava za njihove plaće na tekuće račune Ankice, Štefice i Marice, uplaćivati na račune tvrtki poput Rođo d.o.o. i sličnih, dodaje Kuhar.

Upozorava da su nakon rasprodaje nacionalnog bogatstva na red očito došli i ljudski resursi Hrvatske.

Sindikat je stoga pokrenuo peticiju među zaposlenicima državnih službi kojom traže da se formira posebna služba zajedničkih poslova koja bi pružala usluge za pomoćne tehničke poslove za sve državne institucije. Osim čistačica, u ovoj bi službi, prema prijedlogu sindikata, radili vozači i web programeri, umjesto da svako ministarstvo i državni ured sklapa ugovore s vanjskim informatičkim tvrtkama, što zasigurno nije jeftinije. (M. JERIN)

Zatražili ocjenu ustavnosti

Kao što je najavljivao, ovaj sindikat u četvrtak je Ustavnom sudu uputio zahtjev za ocjenu ustavnosti i zakonitosti uredbe o raspisivanju i provedbi javnog natječaja i internog oglasa u državnoj službi. Razlog je taj što uredba prilikom zapošljavanja diskriminira obične službenike u odnosu na rukovodeći kadar. K tome, nije niti u skladu s postojećim zakonom, tvrde u sindikatu.

APEL SINDIKATA Spasimo vrstu koja nestaje u državnim tijelima!

ugrozene_vrste_velika

Ako želiš pogledati sve ugrožene vrste u njihovom prirodnom staništu klikni na sliku…

(SDLSN, 17. veljače 2011.) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske pokrenuo je danas akciju spašavanja ugrožene zaposleničke vrste u državnim tijelima – čistačice (cisticus domesticus vulgaris), koju Vlada RH izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima namjerava izdvojiti (outsourcirati) iz državnih tijela.

sdlsn_www220Ukoliko se ovakav zakonski prijedlog usvoji, čistačice u državnim tijelima zamijenit će servisi za čišćenje, a država će umjesto uplaćivanja sredstava za njihove plaće na tekuće račune Ankice, Štefice i Marice uplaćivati na račune tvrtki poput “Rođo” d.o.o., “SKLAD-ČIŠĆENJE” d.o.o. i slične.
Na sreću, ova ugrožena vrsta sačuvat će se u strogo kontroliranim rezervatima po kriteriju možebitne sigurnosne ugroze koju bi predstavljalo angažiranje vanjskih pružatelja usluga čišćenja pa će tako čistačice u Uredu Predsjednika Republike, Vlade Republike Hrvatske ili u Hrvatskom Saboru vjerojatno nastaviti veselo skakutati u društvu paunova, ministara i saborskih zastupnika i čistiti nered koji jedni, drugi i treći ostave za sobom.
Ovom kampanjom, koju prati i odgovarajući plakat, SDLSN želi podsjetiti javnost da su nakon rasprodaje nacionalnih bogatstava na red očito došli i ljudski resursi Hrvatske.
Sretno nam bilo…