BANDIĆ SINDIKATIMA: NEĆE BITI POSKUPLJENJA AKO SE SMANJE PLAĆE GRADSKIM SLUŽBENICIMA

BANDIĆ SINDIKATIMA: NEĆE BITI POSKUPLJENJA AKO SE SMANJE PLAĆE GRADSKIM SLUŽBENICIMA

ZG300108-013

ZAGREB, 30. siječnja 2008. (Hina) –  Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je danas sindikatima, koji su prosvjedovali protiv povećanja cijena komunalnih usluga, da će sniziti cijene ako sindikati pristanu na smanjenje rasta plaća zaposlenih u gradskoj upravi i Holdingu sa šest posto na tri posto godišnje.
ZG300108-004Bandić je novinarima izjavio da su kroz šest godina plaće 23.300 zaposlenih u gradskim službama rasle ukupno 40,48 posto, dok je u Hrvatskoj prosječna plaća porasla nešto manje od 20 posto, što znači da su u Zagrebu plaće rasle dvostruko brže.
“Vratimo se na hrvatski prosjek, a to je tri posto, a ne šest”, rekao je Bandić dodavši kako se predloženo smanjenje plaće odnosi i na njega.
Poskupljenja za 2008. godinu su “gotova stvar”, jer su dodatni prihodi nužni za ostvarenje razvojnih i investicijskih projekata, kaže Bandić, tako da se može pregovarati o 2009. godini.
Budući da će za šest-postotni rast plaća i materijalnih prava zaposlenih Grad u 2008. izdvojiti 250 milijuna kuna, ako se to prepolovi uštedjet će se 125 milijuna kuna, pa u  2009. više neće trebati povećavati cijene komunalnih usluga, kazao je Bandić.
Oko dvije stotine sindikalnih povjerenika najvećih zagrebačkih poduzeća prosvjedovalo je ispred zgrade zagrebačkog Gradskog poglavarstva, zbog povećanja cijena, posebno komunalija. Sindikalci su nezadovoljni što su cijene porasle bez rasprave u Gospodarsko socijalnom vijeću i Vijeću za potrošače.