BANSKI DVORI: Predstavnici SDLSN s premijerom Sanaderom o PAL aranžmanu

BANSKI DVORI: Predstavnici SDLSN s premijerom Sanaderom o PAL aranžmanu

(SDLSN, 9. listopada) Predsjednik i tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske Ivica Ihas i Siniša Kuhar susreli su se rano jutros u Banskim dvorima s predsjednikom Vlade dr. Ivom Sanaderom. Kratki susret uslijedio je nakon prošlotjedne tiskovne konferencije NHS-a o Programskom zajmu za prilagodbu, na Sanader_montaza_Ihaskojoj je Ihas kritizirao Vladu zbog sklapanja aranžmana bez konzultiranja sa socijalnim partnerima, posebice stoga što se radi o aranžmanu koji bi mogao rezultirati otkazima državnim službenicima i namještenicima. Nakon toga uslijedio je poziv premijera Sanadera na kojem su razmotreni svi važniji aspekti PAL aranžmana. Sanader je sindikalce uvjerio da su neke sporne formulacije iz matrice mjera za provedbu PAL aranžmana “više posljedica nespretnog prijevoda“, negoli stvarni povod za, kako je rekao, “nervoznu reakciju” sindikata. Sanader je obećao da će duhu sporazuma vjerni i odgovarajući prijevod zahtjeva Svjetske banke uskoro ugledati svjetlo dana i biti promptno dostavljen Siindikatu.

Kao primjer pogrešnog prijevoda Sanader je ukazao na formulaciju iz “matrice” prema kojoj “HFP prodaje (putem javnog natječaja ili dražbe) 10 poduzeća u većinskom vlasništvu države na način prihvatljiv Banci“. Točan prijevod glasi: “HFP prodaje 10 poduzeća u vlasništvu države na način prihvatljiv Banci i prijateljskom Hrvatskom narodu“.

Formulaciju “Donesen je novi Zakon o državnim službenicima, prihvatljiv Banci” zamijenit će izričaj “Donesen je novi Zakon o državnim službenicima, prihvatljiv Banci, Sindikatu i prijateljskom Hrvatskom narodu“, a u Vladi su obećali da će pokušati saznati o kojem se to zakonu zapravo radi, budući da se postojeći zakon zove Zakon o državnim službenicima i namještenicima, a onaj koji su nam predložili CARDS-ovi eksperti Zakon o državnoj službi. Je li riječ o jednom od tih ili nekom trećem zakonskom prijedlogu, te jesu li namještenici slučajno ispušteni iz naziva zakona saznat će se uskoro.

Nakon ovih uvjeravanja sindikalci su zadovoljni napustili Vladu, a Kuhar je za medije izjavio: “Prihvaćamo novi senzibilitet u izričaju PAL aranžmana i držimo ga preduvjetom za razvoj socijalnog dijaloga u Hrvatskoj. Naročito nas se dojmila nakana Vlade da novi prijevod aranžmana objavi na mirisnom ružičastom papiru, kako bi Programski zajam za prilagodbu približila hrvatskim građanima i na višoj osjetilnoj razini“.

Novi prijevod PAL aranžmana bit će objavljen na ružičastom papiru...
Novi prijevod PAL aranžmana bit će objavljen na ružičastom papiru…

(xph/Šalamala)