Bauk imenovao radnu skupinu, Mrsić piše zakon?

ZAKON O PLAĆAMA U DRŽAVNIM I JAVNIM SLUŽBAMA
Bauk imenovao radnu skupinu, Mrsić piše zakon?

MRMS_Zakon_o_placama_091020

(SDLSN, 12. listopada 2013.) Ministarstvo rada i mirovinskoga uputilo je ovih dana sindikatima javnih i državnih službi radni nacrt neobičnog naslova: “ZAKON O PLAĆAMA DRŽAVNOJ SLUŽBI I JAVNIM SLUŽBAMA”.

sdlsn_www220Uz tekst Zakona koji ima dalekosežne posljedice po zaposlene u državnim i javnim službama nije priložena informacija o predlagatelju, odnosno sastavu stručne (nadamo se) radne skupine koja se toliko udubila u meritum stvari da joj je promaklo napisati točan naziv zakona.

Situacija je još čudnija ako se dovede u korelaciju s činjenicom da je ministar uprave Arsen Bauk 2. travnja 2012. godine osnovao Stručnu radnu skupinu za izradu Zakona o državnim službenicima, koja je trebala operacionalizirati zaključak Hrvatskog sabora od 16. ožujka 2012. godine, kojim se “Vlada Republike Hrvatske obvezuje da u roku od 120 dana” od dana donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima, “u Hrvatski sabor uputi prijedlog posebnog zakona kojim će se urediti plaće i druga materijalna prava državnih službenika ili novi cjeloviti Prijedlog zakona o državnim službenicima”.

zds_sabor_bauk

Ovaj je zaključak pred Vladu stavio odgovornu zadaću, koja se može izvršiti na dva načina, izradom posebnog zakona o plaćama državnih službenika ili izradom “cjelovitog” Zakona o državnim službenicima koji će sadržati i odredbe o plaćama državnih službenika.
Stručna radna skupina koju je imenovao ministar Bauk sastala se dva puta, 23.travnja i 4. svibnja 2012. godine. Međutim, na sastancima se razgovaralo o svemu, samo ne o plaćama državnih službenika, a nakon toga je njezin rad zamro…
Bauk stručnu radnu skupinu nije raspustio, ali ju je zapustio i okrenuo se proučavanju čirilićnih ploča, provjeri potpisa na referendumskim peticijama, registriranju istospolnih zajednica i drugim ne manje važnim temama, prepustivši zakonodavnu inicijativu svom stranačkom kolegi u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, Mirandu Mrsiću, koji je na sebe preuzeo obvezu ekstenzivnog tumačenja zaključka Hrvatskog sabora i izrade jedinstvenog “ZAKONA O PLAĆAMA DRŽAVNOJ SLUŽBI I JAVNIM SLUŽBAMA”.
Radi se o svojevrsnom nadripisarstvu jer je izradu zakona kojim se uređuju plaće državnih službenika preuze(l)o ministar(stvo) u čiji djelokrug rada ne spada izrada zakona i propisa iz domene službeničkog sustava, već radnog zakonodavstva. No, to nije nova pojava jer je Mrsićevo ministarstvo već “nastupalo” u ulozi predlagatelja izmjena Zakona o državnim službenicima.
Podsjećamo, SIGMA 2008. godine u svojem izvješću “HRVATSKA, JAVNA SLUŽBA I ADMINISTRATIVNI OKVIR” navodi kako je novi zakon o plaćama pripremljen s Ministarstvom financija u glavnoj ulozi umjesto središnjeg tijela državne uprave (tadašnji Središnji državni ured za upravu). Ako povučemo paralelu, danas prijedlog zakona o plaćama piše novi tutor središnjeg tijela državne uprave (danas Ministarstvo uprave), odnosno Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava.

sigma_sduu

Sindikat stoga traži od svojih socijalnih partnera u Vladi, koji se busaju u prsa transparentnošću rada i nepostojanjem dogovora ispod stola ili iza zavjesa u kabinetima, da sindikatima predstavi “stručnu radnu skupinu” koja je iznjedrila radni nacrt “ZAKONA O PLAĆAMA DRŽAVNOJ SLUŽBI I JAVNIM SLUŽBAMA” te odgovori na pitanje o sudbini radne skupine koja je o plaćama državnih službenika trebala “promišljati” temeljem imenovanja ministra Bauka.
Ovo je posebice važno jer se u Mrsićevom radnom nacrtu “ZAKONA O PLAĆAMA DRŽAVNOJ SLUŽBI I JAVNIM SLUŽBAMA” već nagovješćuje prestanak važenja Zakona o državnim službenicima, o čemu članovi radne skupine za njegovu izradu također nemaju pojma. S. Kuhar

Pročitajte još…