Baukov prethodnik: Nismo mi, kriv je Sanader!

KONAČNO ZBROJILI LJUDE
Baukov prethodnik: Nismo mi, kriv je Sanader!

bauk_brojDS390_rtl230312

…za gledanje priloga RTL televizije klikni na sliku

Napokon je zbrojeno koliko je ljudi u državnim i javnim službama – 257 948 zaposlenika. Ministar Bauk za RTL Danas otkriva i da je u posljednjih pet godina, dakle samo u drugom mandatu, državni aparat povećao za čak deset tisuća ljudi.

RTL_logoHDZ je od 2007. do odlaska s vlasti na teret državnog proračuna, usprkos vlastitoj odluci o nezapošljavanju, svalio dodatnih 10 tisuća ljudi. Do te je brojke, sređivanjem Registra, došao novi ministar.

Od 2007. do 2011. u državnim i javnim službama broj zaposlenih je porastao za oko deset tisuća. Trenutno je na proračunu negdje 257 tisuća zaposlenih, od čega najveći broj u obrazovanju oko 90 tisuća i zdravstvu 60 tisuća“, izjavio je ministar uprave Arsen Bauk.

S jedne strane, bivša je vlast, kaže Bauk, smanjivala broj državnih službenika smanjujući broj oružanih snaga, ali dodatno je zapošljavala u javnim službama – osobito zdravstvu i školstvu.

Bivši ministar uprave Davorin Mlakar kaže nismo mi – kriv je Sanader.

Ne znam zašto se toliko trebalo zapošljavati po svim tim veleučilištima, to je i nama bilo opterećenje za proračun i problem s kojim smo se susreli kada smo došli na vlast 2009. godine“, izjavio je Mlakar.

U sadašnju brojku od ukupno 257.948 trenutačno zaposlenih u državnim i javnim službama, ministarstvo je uključilo i oružane snage. Državni aparat tako čini nešto više od 63 tisuće ljudi, a u javnim ih je službama gotovo 195 tisuća.

Problemi se ne rješavaju, tvrde sindikati, jer nova Vlast nastavlja raditi iste pogreške kao i stara.

To je sto dana u kojima se dogodila daljnja politizacija državne uprave, gotovo je udvostručen broj državnih dužnosnika, pa čak se i neki službenici imenuju politički, a ne putem sustava javnih natječaja“, kaže Siniša Kuhar, tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Rastu i neželjene brojke – 63. državna Agencija trebala bi biti ona za investicije i konkurentnost. Za Hrvatsku je važna, ali nosi i trošak od 18 milijuna kuna na godinu i oko 25 novih radnih mjesta.

Ministar uprave ima konkretne planove – kako bi pokazao da država zna koliko i koga plaća, dosad gotovo tajne podatke o zaposlenima planira objavljivati – svakoga tjedna.
Autor: RTL