BECTI IZ KOMŠILUKA

BECTI IZ KOMŠILUKA Kako se režu plaće u Srbiji

srbija_vlada_alo080409

Oko 85 odsto te sume uštedeće se na smanjenju troškova administracije, dok će ostatak biti namaknut povećanjem prihoda, najavio je premijer Srbije Mirko Cvetković.

Vlada Srbije planira da nizom mera smanji rashode za 90 milijardi dinara, dok se od povećanja akciza na gorivo, telefonske impulse i poreza očekuje povećanje prihoda od 16 milijardi dinara. To znači da će svaki radno sposobni stanovnik Srbije ove godine morati za izdržavanje države da izdvoji dodatnih 2.000 dinara.
alo_logoJedna od mera kresanja rashoda je smanjenje troškova ministarstava za 26 odsto, odnosno za 40 milijardi dinara. Pored zamrzavanja penzija i plata u javnom sektoru, čime se očekuje ušteda od 13 milijardi dinara, Vlada planira i privremeno smanjenje plata u državnoj upravi.
Predviđeno je da plate preko 40.000 dinara neto budu smanjene za 10 odsto, a preko 100.000 dinara neto za 15 odsto na razliku iznad 40.000. Takođe, najviši iznos neto plate biće limitiran na iznos šestostruke prosečne republičke zarade.

Mera smanjenja plata odnosiće se na zaposlene u državnoj administraciji, uključujući lokalnu i pokrajinsku, Skupštinu Srbije, NBS, PKS, regionalne privredne komore, kao i javna preduzeća i agencije, a neće se primenjivati na plate zaposlenih u obrazovanju, zdravstvu, kulturi, institucijama socijalne zaštite, vojsci, policiji i pravosuđu. Očekivani efekat smanjenja plata koje će važiti do kraja ove godine je ušteda od jedne do dve milijarde dinara, što će biti uplaćeno u poseban budžetski fond za borbu protiv krize.
Pored zabrane zapošljavanja novih činovnika, Vlada će u naredne tri godine smanjiti broj zaposlenih u državnoj administraciji, koja će u prvom krugu, u narednih devet meseci, biti manja za 10 odsto, odnosno za 8.000 zaposlenih.
Ministar finansija Diana Dragutinović najavila je da će usaglašeni paket mera, zajedno sa rebalansom budžeta, biti dostavljen Skupštini Srbije, koja bi trebalo da ga usvoji do početka maja, kako bi sve mere počele da se primenjuju već od maja.
Uz rebalans budžeta biće usvojen i “leks specijalis”, kojim će biti uređeno smanjenje primanja zaposlenih u državnoj administraciji, kao i izmene zakona o državnim službenicima radi smanjenja broja zaposlenih.
– Trenutno u državnoj administraciji čak 30 odsto zaposlenih ništa ne radi, 40 odsto i radi i ne radi, dok svega 30 odsto stvarno radi i preuzima na sebe ceo teret posla – izjavio je ministar ekonomije Mlađan Dinkić. Zbog toga će se, kako je rekao, ići na prinudno otpuštanje viška zaposlenih uz otpremnine, u skladu sa Zakonom o radu.