BECTI IZ KOMŠILUKA

BECTI IZ KOMŠILUKA

zatvor_b92_naslov

Beograd – Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde je predstavila predstavnicima zaposlenih u zatvorima predlog uredbe o većem koeficijentu za 30 odsto.

Predsednik Jedinstvene sindikalne organizacije Ustanove za izvršenja krivičnih sankcija Dragoljub Kuridža kaže da će zaposleni u zatvorima 28. januara stupiti u štrajk ukoliko im nadležna ministarstva i Skupština ne daju potpunu saglasnost za ispunjenje uslova.

b92“Ukoliko se postigne dogovor između sindikata i nadležnih, štrajka neće biti, a ne vidimo velike probleme oko ispunjenja naših zahteva. Nastavak pregovora zakazali smo za ponedeljak, 24. januar”, kazao je Kuridža.

Jedinstvena sindikalna organizacija Ustanova za izvršenje krivičnih sankcija najavila je štrajk zbog lošeg materijalnog položaja i teških uslova za rad u srpskim zatvorima.

Ukoliko stupe u štrajk, zaposleni u zatvorima poštovaće minimum procesa rada u koje spadaju fizičko obezbeđenje zatvorenika, zdravstvena zaštita, higijenske potrebe, redovne šetnje, prijem, otpust, pretres i postupanje po hitnim pritvorskim predmetima koji ne trpe odlaganje.

Kako su naveli, neće obavljati sprovođenja na sudove, obezbeđivanje posete advokata i porodica pritvorenim i osuđenim licima, neće biti prijema pošiljki i paketa i rada u kantinama.

Kao veliki problem zaposlenih u zatvorima ističe se njihova prebukiranost – 3.500 zaposlenih obezbeđuje 11.500 zatvorenika, dok je evropski standard jedan zaposlen na jednog zatvorenika.