BIVŠI PREDSJEDNIK SUDA U GVOZDU OPTUŽEN ZA MITO I PRIJEVARU

BIVŠI PREDSJEDNIK SUDA U GVOZDU OPTUŽEN ZA MITO I PRIJEVARU

hina_logo

ZAGREB, 27. rujna 2006. (Hina) –  Protiv bivšeg predsjednika i suspendiranog suca Općinskog suda u Gvozdu Zvonimira Josipovića (53) USKOK je podigao optužnicu zbog primanja mita, prijevare i zlouporabe položaja.

HRT270906_GvozdJosipovića, protiv kojega se još uvijek vodi stegovni postupak pred Državno sudbenim vijećem (DSV), USKOK tereti da je 2002., kao predsjednik Općinskog suda u Gvozdu i jedini sudac toga suda, od tužiteljice u jednoj parnici zatražio mito od 10.000 njemačkih maraka.
Navodno joj je pojasnio kako je novac potreban za podmićivanje porote koja će suditi u njezinu korist bez obzira na dokaze.
Josipović je optužen i da je u brakorazvodnoj parnici 2000. od tuženika zatražio mito kako bi ubrzao postupak. Nakon što je primio kovertu sa 100 njemačkih maraka ubrzo je održao ročište, iako za to nisu bile ispunjene zakonske pretpostavke, tvrdi USKOK.
Na teret mu se stavlja i da je 2003. stranci koja je zatražila pravnu pomoć rekao kako je on sudac i umjetnik te da ga za pomoć treba platiti. Josipović je stranci navodno dao pravni savjet tek kada je u više navrata dobio mito od ukupno 250 eura.

Isplata

Prema tvrdnjama USKOK-a, Josipović je i prije dolaska na sudačku dužnost bio sklon kriminalu. Optužen je, naime, da je kao odvjetnik 1998. od jedne osobe u Vrsaru preuzeo 9.000 njemačkih maraka koje je trebao predati klijentu kojeg je zastupao. Osobi od koje je uzeo novac obećao je izdati ovjerenu potvrdu, no to nije učinio, a novac je zadržao.
Optužnica protiv Josipovića podnesena je zagrebačkom Županijskom sudu na kojem se od početka prošle godine vodila istraga. Tada se u medijima pisalo da je sumnju u njegovu kriminalnu aktivnost potaknuo popis njegove imovine, čija vrijednost navodno dostiže 1,4 milijuna kuna i koju je navodno kupio gotovinom.
Nakon izbijanja afere osumnjičeni sudac nije ništa želio komentirati, a Ministarstvo pravosuđa provelo je kontrolu njegova rada te zaključilo da nisu utvrđene nikakve značajne nepravilnosti.
U listopadu 2005. DSV je protiv njega pokrenuo stegovni postupak i suspendirao ga, a potom ga je i ministrica pravosuđa razriješila dužnosti predsjednika suda.

Pročitajte još…