BJELOVAR: Predsjednica suda povrijedila je zakon!

BJELOVAR: Predsjednica suda povrijedila je zakon!

SLUČAJ Odbor za državne službe RH poništio postupak izbora za radno mjesto na Prekršajnom sudu
Autor Mirjana ROSIĆ-ZRINSKI

VL050506_Drmacic

BJELOVAR – Isključivo vlastitom upornošću te pomnim proučavanjem zakonske regulative o vlastitim pravima iz Zakona o radu, posebice onom o državnim službenicima, Bjelovarčanka Sanja Belec-Bačeković, majka dvoje djece, s braniteljskim statusom, uspjela je osporiti zakonitost i okolnosti zbog kojih nije primljena na stalno radno mjesto administrativnog referenta na bjelovarskom Prekršajnom sudu.

Vecernji_logoPotvrđeno je to i prošlotjednim rješenjem Odbora za državnu službu Republike Hrvatske koje je razmatralo njezinu žalbu, te zaključilo kako interni oglas preko kojega je na to radno mjesto primljena kandidatkinja Suzana Matić valja poništiti i staviti ga izvan snage. Zanimljivo je kako se ta odluka gotovo doslovno temelji na argumentima s kojima se i S. Belec-Bačeković pokušavala izboriti za vlastito pravo na rad, o čemu je podsjećamo, Večernji u nekoliko navrata pisao.

Ruzica_demanticaOdbor je naime potvrdio, kako je “žalba osnovana, a pobijano rješenje nezakonito jer je nakon provedenog internog oglasa na radno mjesto primljena osoba koja nije državni službenik, da je provedeni postupak po internom natječaju u cijelosti obavljen protiv Zakona o državnim službenicinma i Uredbi o raspisivanju i provedbi javnog natječaja, kao i zbog toga što je povrijeđeno njezino pravo hrvatskog branitelja jer je prilikom zapošljavanja morala imati prednost pred drugim kandidatima“.

To znači da je predsjednica suda Ružica Pavlović-Drmačić pri izboru Suzane Matić previdjela ključnu činjenicu kako niti jedna od triju kandidatkinja u tom trenutku nije imala status državnih službenika, na čemu se temelji mogućnost raspisivanja internog oglasa, umjesto javnog natječaja. U potankom obrazloženju odluke, u rješenju je pobrojano ukupno 12 povrijeđenih odredaba Zakona i Uredbi o državnim službenicima.

Ne krijući zadovoljstvo ovakvim raspletom, S. Belec-Bačeković očekuje i odluku DSV-a, koje bi kaže, trebalo primijeniti i pravedne sankcije protiv predsjednice Prekršajnog suda.

Pročitajte još neke zanimljivosti o ovoj osebujnoj sutkinji: