Bojim se da će zbog otkaza suprug dići ruku na sebe

Bojim se da će zbog otkaza suprug dići ruku na sebe

Piše: Mate Piškor
Foto: Miroslav Kiš

Jutarnji_weblogoSISAK- Zlatko Harbaš (46) iz Siska, u subotu 25. studenoga dobit će otkaz. Proglašen je viškom nakon procedure racionalizacije i štednje u  Državnoj upravi za zaštitu i spašavanja u Gradskom centru 112 u Hrvatskoj Kostajnici. Naime, 11. rujna ove godine Gradski centar je zatvoren, a Zlatko stavljen na raspolaganje do 25. studenoga, kada će dobiti radnu knjižicu.

JL231106_HarbasZlatko Harbaš hrvatski je branitelj, dragovoljac Domovinskog rata sa 1003 dana provedena u obrani, a njegova sudbina po mnogočemu je tipična hrvatska priča. Uobičajen i siguran život njegove četveročlane obitelji zamijenit će strah od budućnosti i borba za preživljavanje. Otac obitelji ostat će bez posla, a gubitak radnog mjesta prijeti i majci. Naime, Zlatkova supruga Izeta radila je kao kranovođa u Valjaonici traka i gredica sisačke Željezare, a sada kada nema proizvodnje preraspoređena je na sređivanje dokumentacije u nekadašnji ERC Željezare Sisak. Boji se da je sljedeći korak koji je čeka – Zavod za zapošljavanje.
Ne znam što ćemo sutra, a najviše se bojim da moj Zlatko iz očaja ne digne ruku na sebe i tako se pridruži mnogim bivšim braniteljima koji su teške životne probleme pokušavali riješiti samoubojstvom“, ističe Izeta.
Zlatko i Izeta imaju dvoje djece, 18-godišnju kćer i 13-godišnjeg sina.

JL231106_Harbas2

Moja kći Edita je invalid od rođenja. Od prvog dana pacijentica je bolnica Šalata i Dubrava. Podvrgnuta je bezbrojnim operacijama zbog rascijepljene gornje usnice i nepca i poremećenog disanja kroz nos, a čekaju je još mnogi novi zahvati. Kada dobijem otkaz ne znam kako ću nastaviti s liječenjem svojega djeteta, kako ću brinuti o njoj. Otkad znam da sam neraspoređen i da me čeka otkaz, pokušavam na sve strane pronaći odgovarajuće radno mjesto, ali uzalud. Pitao sam u građevinskim tvrtkama, tražio zaposlenje kao vozač, ali nikome ne treba 46-godišnjak sa srednjom stručnom spremom. Nemam pravo zbog svoje djece reći svemu zbogom, ali priznajem da sam i o tome razmišljao“, pripovijeda Zlatko.
Boli ga što je za Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti tek redni broj koji se ne uklapa u zakonske paragrafe.

Piše mi u rješenju koje je potpisala ministrica Kosor kako Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata propisuje da se prilikom zapošljavanja službenika i namještenika daje prednost nezaposlenim dragovoljcima i braniteljima iz Domovinskog rata, ukoliko ispunjavaju tražene uvjete natječaja. No zakon ne propisuje i zaštitu kod raspolaganja službenika i namještenika. Gospođa ministrica kaže kako uvažava tešku socijalnu situaciju moje obitelji te da će mi pružiti pomoć. Kakvu pomoć? Milostinju? Meni to ne treba, ja sam zdrav, jak, znam i mogu raditi i ja hoću radno mjesto. Ne želim nakon 26 godina staža i 1003 dana u ratu ići po socijalnu pomoć. Od te pomoći i naknade sa Zavoda za zapošljavanje neću moći kupovati lijekove za moju Editu, neću je moći voditi u Zagreb na liječenje i kontrole“, nastavlja svoju priču hrvatski branitelj.

Harbas_okvirVapaji Zlatka Harbaša prema tijelima državne uprave ostali su bez odjeka. Bez odjeka je ostala i zamolba Ivice Ihasa, predsjednika Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH prema Vladi, Ministarstvu branitelja i Središnjem državnom uredu za upravu. Sindikat je tražio da sustav državne uprave pokaže veću fleksibilnost i osjetljivost kada su u pitanju državni zaposlenici, pogotovo u tako teškoj i osjetljivoj socijalnoj situaciji u kojoj je Zlatko Harbaš. “Skrećemo pozornost da u ovom slučaju postoji opravdana bojazan da gospodin Harbaš postane jedan od preko 1600 hrvatskih branitelja koji je dignuo ruku na sebe razočaran vlastitom sudbinom u državi za čiju je uspostavu dao doprinos na najizravniji mogući način, sudjelovanjem u Domovinskom ratu“, posebno su naglasili čelnici sindikata u dopisu upućenom državnoj upravi.
U Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje također nisu uzeli u obzir teško stanje obitelji Harbaš, činjenicu da je Zlatko odmah nakon rata zaposlen u službi obavješćivanja, da je položio sve potrebne ispite i prošao osposobljavanja. “Razgovarali su sa mnom u Zagrebu, ali ništa nisu rekli, tek obične fraze kako razumiju da je stanje teško, ali da moram i ja njih razumjeti, jer se ne uklapam. Imao sam stalno dojam da su me primili na razgovor kako bi očistili savjest i u strahu od mogućeg incidenta koji bih mogao napraviti, ističe Zlatko. Ipak se nada da do najgorega neće doći i da će u zadnji tren, ovu subotu 25. studenoga, umjesto radne knjižice dobiti raspored na neko drugo radno mjesto u sustavu Državne uprave i svoje Službe za zaštitu i spašavanje.

Pročitajte još…

MINISTARSTVO OBITELJI, BRANITELJA I MEĐUGENERACIJSKE SOLIDARNOSTI PONIJELO SE NEPROFESIONALNO I NESOLIDARNO

Harbas_MOBMS

(SDLSN, 23. studenoga) Iz hladnog i birokratski distanciranog odgovora Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti razvidno je kako se autor dopisa nije čak ni potrudio proučiti dokumentaciju koja je dostavljena od strane Sindikata.

Naime, u dopisu se poziva na program zbrinjavanja viška namještenika i konstatira: “Ukoliko je sindikat odobrio program ne vidimo razlog obraćanja sindikata našem Ministarstvu“.

Da je “savjetnik” koji je dopis pisao prolistao dokumentaciju, mogao bi uočiti kako je gospodin Harbaš državni službenik, a ne namještenik, a na službenike se ne primjenjuje odredba Kolektivnog ugovora o obvezi izrade programa zbrinjavanja viška namještenika, već se oni stavljaju na raspolaganje Vladi RH.

U Sindikatu ne vjeruju da bi osoba poput gđe Kosor potpisala dopis u kojem se Ministarstvo kojem je na čelu proglašava nenadležnim pomoći hrvatskom branitelju i ocu invalidnog djeteta
U Sindikatu ne vjeruju da bi osoba poput gđe Kosor potpisala dopis u kojem se Ministarstvo kojem je na čelu proglašava nenadležnim pomoći hrvatskom branitelju i ocu invalidnog djeteta

Pored toga, odgovorni u ministarstvu nadležnom za obitelj i branitelje, umjesto da zajedno sa Sindikatom i ostalim državnim tijelima pokušaju pronaći način rješavanja problema branitelja Harbaša i njegove obitelji, lamentiraju nad činjenicom je li on podnio prigovor i što je Sindikat u cijeloj priči radio, te zaključuju kako su glede rasporeda na drugo radno mjesto nemoćni jer o tome evidenciju vodi Središnji državni ured za upravu.

Ne vjerujući da je spomenuti dopis vlastoručno potpisala potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Sindikat od gđe Kosor traži da za obitelj Harbaš učini bar toliko da državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za upravu upita ima li u nekome državnom tijelu mogućnosti za zapošljavanje hrvatskog branitelja i oca invalidnog djeteta, umjesto da ovlašćuje beščutne birokrate da njezin faksimil udaraju na dopise uvredljivog i beščutnog sadržaja.

OTKAZI U preustroju državne uprave za zaštitu i spašavanje zatvaraju se gradski centri 112
Bez posla, a kći mu bolesna
Autor Martin Horvat

VL231106_Harbas

SISAK – Zlatko Harbaš, 46-godišnji branitelj, sutra će službeno ostati bez posla. Do 10. rujna bio je u gradskom centru 112 u Hrvatskoj Kostajnici operater. Od tada je do 25. studenoga “na raspolaganju” jer je centar zatvoren. Zatvoreni su centri i u Glini i Dvoru.

Edita mora na operciju
Kći Zlatka Harbaša, Edita, rodila se s rascjepom nepca i usnice. Već je pet puta operirana, ali potrebne su joj još dvije operacije. Svaka stoji 6000 kuna. Edita bez tih operacija  ne može normalno disati.

Učinili su sve što su mogli
vl_log– Učinili smo sve što smo mogli da zbrinemo te ljude – kaže  načelnik Županijskog centra 112 Nikola Krizmanić. Zlatko Harbaš jedan je od onih kojima jednostavno nisu mogli naći posao. Tehnologija se u međuvremenu razvila i pooštrili su se kriteriji za zapošljavanje.  – Mi moramo dostići europske i svjetske standarde, a to ne ide svima na ruku – objašnjava Krizmanić.
U Domovinskom ratu Zlatko je proveo više od 1000 dana. – Branio sam svoju zemlju, pomagao joj kada je bilo najteže. Gdje je sada ona kada je meni pomoć potrebna? Da nije moje žene i djece, mislim da bih već digao ruku na sebe – priznaje Zlatko.