Boris Pleša: Jandrokoviću, Tugu ne možete tužiti

ŠEF SINDIKATA DRŽAVNIH SLUŽBENIKA, ODBIO DATI SUGLASNOST MINISTRU VANJSKIH POSLOVA

Boris Pleša: Jandrokoviću, Tugu ne možete tužiti

Tihi rat koji mjesecima tinja između ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića i Sindikata MVPEI-ja doživio je kulminaciju. Jandroković je, objavljeno je u posljednjem broju sindikalnog biltena od 10. srpnja, službeno zatražio pokretanje postupka pred Službeničkim sudom protiv povjerenice Sindikata MVPEI-ja Tuge Tarle zbog, kako navodi ministar, “teške povrede službene dužnosti”.

SD_logo240Šef diplomacije zatražio je od nacionalnog Sindikata državnih službenika suglasnost za vođenje postupka protiv Tuge Tarle, a obrazloženje svoga zahtjeva u pismu SDLSN-u objasnio je tvrdnjom da je ona 18. veljače 2010. “sačinila otvoreno pismo koje je uputila na više adresa u MVFPEI-ju i izvan njega, a završno i novinaru Slobodne Dalmacije, a u kojemu je neovlašteno iznijela neprovjerene podatke o gospođi Tini Krce, načelnici Odjela za ljudske resurse MVPEI-ja, čime je počinila tešku povredu službene dužnosti”.

Pritisnut ugovorom

jandrokovic_sd140710Kako Jandroković, pritisnut kolektivnim ugovorom, nije mogao pokrenuti postupak protiv sindikalne povjerenice bez suglasnosti Sindikata, obratio mu se pismenim putem, priloživši uz zahtjev tekst inkriminiranog pisma Tuge Tarle kao i presliku članka u Slobodnoj Dalmaciji koja je o tome pisala. Tarle je, među ostalim, javno prozvala čelništvo Ministarstva ustvrdivši da je Tina Krce postavljena na čelo Odjela za ljudske resurse MVPEI-ja iako nema za to propisane uvjete (VSS pravnog smjera).
Sindikalna povjerenica je poručila javno da je to protuzakonito, štetno i neprimjereno ponašanje čelništva MVPEI-ja. U posljednjem broju biltena Sindikat donosi izvadak iz sistematizacije radnih mjesta iz kojega je jasno da za načelnika Odjela za ljudske resurse treba zadovoljiti nekoliko uvjeta: VSS pravne struke, položen državni stručni ispit, četiri godine radnog iskustva na odgovarajućim poslovima i znanje jednoga stranog jezika.

Objašnjenje čelništva MVPEI-ja da je Krce postavljena na to mjesto “temeljem izuzetnih radnih rezultata”, Tarle ocjenjuje ispraznom frazom bez sadržaja, a odgovor da će se uvjeti za radno mjesto načelnika tog odjela regulirati novom reformom državne službe, sindikalna čelnica je prokomentirala riječima: “To znači samo jedno – na određeni položaj prvo se postavlja osoba pa se potom naštimavaju pravila!”

Obrana načelnice

Postavivši se u obranu načelnice Krce, Jandroković je zatražio od šefa Sindikata državnih službenika Borisa Pleše da mu da suglasnost kako bi Tarle izveo pred Službenički sud. No od sindikalnog je lidera dobio odbijenicu.

Pleša Jandrokoviću piše da iz Tarlina pisma i članka u Slobodnoj ne vidi nikakvu tešku povredu službene dužnosti. Pleša je uzvratio šefu diplomacije da otvoreno pismo Tuge Tarle ničim ne prelazi uobičajene okvire komunikacije između Sindikata i poslodavca niti je tim pismom povrijeđen etički kodeks državnih službenika. ŠENOL SELIMOVIĆ

“Nitko mi nije prijetio”

Pronijele su se glasine da mi je rukovodstvo MVPEI-ja priprijetilo da ću biti povučena s mandata u Slovačkoj te da sam se zbog toga pokolebala i odlučila povući. Neki su procijenili da sam se umorila, razočarala ili preplašila… Nije istina. Nitko mi nije priprijetio da će me vratiti u Zagreb.

Možda je ušutkivanje i zastrašivanje učinkovitija metoda nego što sam mislila, ali nema jamstva da je ta metoda uvijek i sa svakim jednako uspješna. U mome slučaju nije me obeshrabrila – poručila je Tuga Tarle čelništvu MVPEI-ja preko sindikalnog biltena.