“Božićnice i regresi su uspomene iz ljepših vremena”

bozicnice_tportal230512

Premijer Zoran Milanović u Bruxellesu sudjeluje na neformalnom summitu EU na kojemu će se raspravljati o tome jesu li mjere francuskog predsjednika Francoisa Hollandea o gospodarskom rastu bolje od mjera fiskalne discipline njemačke kancelarke Angela Merkel

tportal_novi“Ja sam za model koji zagovara vidljiv i održiv rast i koji ne gura zemlju u dužničku krizu. Mnoge su države stale sa zaduživanjem, ali rasta nema. A bez rasta nema investicija. Istovremeno, investitori traže financijsku stabilnost, dakle nulte ili minimalne deficite, ali u tom slučaju nema rasta, a kad nema rasta, ni time nisu zadovoljni. Negdje treba naći izlaz iz tog zatvorenog kruga”, rekao je Milanović.

Upitan hoće li zbog mjera štednje morati otpuštati ljude iz državne uprave i javnih poduzeća, premijer je rekao kako je njegova Vlada sačuvala sva radna mjesta u javnim i državnim tvrtkama koja uopće nisu restrukturirana kao i razinu plaća, ali i da žele rezati sve dodatke iznad toga.

“Hrvatska je ispotpisivala niz kolektivnih ugovora koji nas strahovito opterećuju. Želimo sačuvati radna mjesta ili skoro sva koje je moguće te razinu plaća. Sad, tu kad stanem to je strašno puno. Mnoge od ovih država su išle ispod toga. Ona prava koja su povrh toga, dakle dodaci, božićnice, regresi i tako dalje, sve su to uspomene iz nekih ljepših vremena.

Bitno je raditi, bitno je primati plaću i to je to. Ja bih bio najsretniji da svima mogu dati dvije tisuće eura plaću. Ali to je nemoguće. Grčki su umirovljenici imali veće mirovine nego u Austriji i sada to predstavlja problem”, zaključio je Milanović.

bozicnice_nl230512

Bio bih najsretniji kada bih kao predsjednik vlade koja vodi državu, mogao, pod navodnicima, svima dati dvije tisuća eura plaće, ali to je nemoguće, izjavio je premijer Milanović

novilist_hrHrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je u srijedu u Bruxellesu da ne postoji dvojba između rasta i štednje, da je potrebno osigurati održiv rast koji ne gura zemlju u dužničku krizu te naći kompromis između između dva pristupa.

“Hrvatska vlada se zauzima za model koji osigurava vidljiv i održiv rast, koji ne gura zemlju u dužničku krizu. Vidjeli smo da su mnoge zemlje stale sa zaduživanjem, ali je izostao rast, a bez rasta nema investicija. Istodobno, investitori traže financijsku stabilnost, nulte ili minimalne deficite, ali onda nema rasta i oni opet nisu zadovoljni. Tu imamo zatvoreni krug koji moramo otvoriti”, rekao je Milanović po dolasku na sastanak europskih čelnika iz redova socijalističkih i socijaldemokratskih stranaka.

Riječ je o tradicionalnim sastancima europskih političkih skupina uoči svakog summita EU-a. U srijedu navečer počinje neformalni summit na kojemu je glavna tema gospodarski rast i zapošljavanje.
Upitan čijem je modelu skloniji, onome njemačke kancelarke Angele Merkel, koja više inzistira na štednji, ili onome novoga francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, koji traži da se osigura rast, Milanović je rekao da to ne “stavlja na osobnu razinu”.

“Nas jedino zanima održiv rast, novcem koji Europa ima i idejama koje mi imamo. Tu ćemo se uklopiti. Ono što je za njih grba na cesti, za nas je planina, a pokazali smo da dobro znamo bušiti planine”, rekao je Milanović.

“Hrvatska u ovom trenutku i štedi i razvija se, a rast koji imamo nas ne zadovoljava. Želim više za Hrvatsku. Cijela Europa stagnira, svi stoje, prema tome ovo je zajednička priča u kojoj ćemo pozorno slušati ideje velikih država i onda odrediti svoj stav”, rekao je hrvatski premijer.

Na pitanje hoće li ustrajati na promjeni kolektivnih ugovora, premijer Milanović je rekao da očekuje razumne sugovornike o tome pitanju.

“Hrvatska je zadržala skoro sva radna mjesta u javnom sektoru, državnoj upravi i javnim poduzećima, koja uopće nisu restrukturirana. Hrvatska je potpisala niz kolektivnih ugovora koji nas opterećuju.

Dakle, mi želimo sačuvati radna mjesta, skoro sva ako je moguće, sačuvati razinu plaća i kada to pogledamo to je već strašno puno, mnoge od europskih država su išle ispod toga”, kazao je hrvatski premijer.

Dodao je da su prava koja idu iznad toga, dodaci, božićnice, “uspomene iz nekih ljepših vremena”.

“Bitno je raditi i primati plaću. Vjerujem i očekujem razumne sugovornike. Nemojmo ići na galamu, takva su vremena prošla, ako su ikad u Hrvatskoj bila. Bio bih najsretniji kada bih kao predsjednik vlade koja vodi državu, mogao, pod navodnicima, svima dati dvije tisuća eura plaće, ali to je nemoguće. U Grčkoj su umirovljenici imali veće mirovine nego u Austriji i sada je tu nastao problem, nema više novaca”, rekao je Milanović.

Premijer Milanović je u Bruxellles stigao izravno sa summita NATO-a u Chicagu.