Branitelji najesen upisuju vlasništvo nad dionicama

Branitelji najesen upisuju vlasništvo nad dionicama

Sljedeći tjedan Vlada će se očitovati o prijedlogu statuta novog braniteljskog fonda / Upravni odbor odredit će datum za raspisivanje javnog natječaja za izbor društva, a u rujnu će se precizirati kriteriji za podjelu dionica / Jedan od prijedloga je da se to riješi na isti način kao nekadašnje porezne olakšice kod uvoza automobila

Vjesnik_logoZAGREB – Prema najavama čelnika braniteljskih udruga, hrvatska će se vlada sljedeći tjedan izjasniti o konačnoj verziji statuta Fonda hrvatskih branitelja. Prve dionice privatiziranih poduzeća u novi fond neće, međutim, ući prije jeseni, jer još najmanje toliko treba da bi se zaokružio proces koji je započeo donošenjem zakonskog okvira, nastavlja se donošenjem statuta i izborom društva za upravljanje Fondom, a završit će upisom vlasništva.

U braniteljskim udrugama se nadaju da probijanja rokova više neće biti, te da će se na vrijeme pripremiti registracija i pokretanje Fonda. Očekuje se da Vlada u rujnu utvrdi kriterije za izračun i raspodjelu dionica, a – kad se cijeli ciklus priprema zaokruži – u Fond će prve ući dionice HT-a i Ine (po sedam posto udjela tih tvrtki).U međuvremenu, očekuje se usvajanje statuta i pravilnika za izbor društva za upravljanje NL_roncevicFonda, o čemu su, kako doznajemo, na sjednici u ponedjeljak razgovarali članovi upravnog odbora Fonda. U odboru su četiri predstavnika braniteljskih udruga, dva člana resornih ministarstava te jedan predstavnik Hrvatskog sabora. Nakon sastanka tek je neslužbeno potvrđeno da bi se o konačnoj verziji statuta Vlada trebala izjasniti već sljedeći tjedan. Resorno ministarstvo najavilo je da će se o sadržaju sjednice očitovati priopćenjem.
Vjesnik iz više izvora u braniteljskim udrugama doznaje da će sljedeći utorak vjerojatno biti donesen i pravilnik o izboru društva za upravljanje Fondom te utvrđen termin za raspisivanje javnog natječaja. O prijedlozima kriterija za podjelu dionica za nekoliko će dana razgovarati i čelnici braniteljskih udruga koje djeluju unutar Republičke koordinacije, no sasvim je izvjesno da upisivanje vlasništva neće početi prije jeseni. Još nije poznat ni model upisa, ali postoji nekoliko radnih verzija. Po jednoj od njih, model po kojem bi se utvrđivala visina udjela bio bi vrlo sličan onome koji se svojedobno koristio za utvrđivanje visine carinske olakšice za branitelje kod uvoza automobila.

Slična je situacija i s načinom upisa koji se također tek treba precizirati. Prema jednom od prijedloga, vlasništvo bi se upisivalo na posebne četveroliste obrasce. Branitelji bi ih podizali u uredima za obranu MORH-a i tamo, te u MUP-u, upisivali i ovjeravali podatke o sudjelovanju u Domovinskom ratu. Po jedan primjerak iz obrasca bi ostao u arhivima MORH-a, MUP-a i Ministarstva branitelja, koji bi međusobno kontrolirali podatke, a zatim bi branitelju poslali izračun i službenu potvrdu o visini njegova udjela u Fondu. No to su tek radne verzije koje se još mogu mijenjati.
Dividenda će isprva biti simbolična, jer je Zakon o Fondu predvidio da se prihod od realizirane kapitalne dobiti i prihodi od kamata dijeli članovima Fonda sukladno veličini njihovih udjela do trećine dobiti. Još jedna trećina prihoda bit će namijenjena za razvojne socijalne i humanitarne mjere, u svrhu poboljšanja statusa hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, a jedna za reinvestiranje. Dionice se neće moći prodavati najmanje tri godine, a da bi se izbjegli potresi na tržištu dionica i pad vrijednosti, razmišlja se da se branitelju omogući da dionice proda samom Fondu, ako on bude imao likvidna sredstva i ako baš to želi učiniti.
U braniteljskim udrugama se, međutim, nadaju da će branitelji brzo prepoznati da im se ne isplati prodavati dionice. Podsjećaju da će se u sljedeće tri godine Fond puniti novim dionicama, pa će mu i vrijednost rasti. Uostalom, analitičari su već davno ustvrdili da će Fond hrvatskih branitelja biti jedan od najjačih hrvatskih fondova.
Mile Franiče