Branko Pribolšan se opet zaposlio u MORH-u

MORH RIJEŠIO SLUČAJ ZAPOSLENIK ZBOG KOJEG JE IZBIO SKANDAL POSTAO VODITELJ SEKTORA ZA JAVNU NABAVU
Branko Pribolšan se opet zaposlio u MORH-u

pribolsan_nl290912

Stimulativnu otpremninu nije ni dobio, a u međuvremenu je radio kao honorarac na poslovima javne nabave

(NOVI LIST, 29. rujna 2012.) ZAGREB » Branko Pribolšan je od 7. rujna i formalno ponovno zaposlenik Ministarstva obrane, a od 13. rujna je postavljen na mjesto voditelja Službe za provedbu nabave Samostalnog sektora za javnu nabavu.

nl_logo180810Podsjetimo, Pribolšan je prije nekoliko mjeseci bio “slučaj” kada se saznalo da je bio zaposlen na ugovor o djelu nakon što je otišao u mirovinu sa stimulativnim uvjetima. Naime, ovaj je službenik MORH-a 28. ožujka prihvatio da ode u mirovinu uz otpremninu, a skandal je ispao kada se ustanovilo da je samo četiri dana nakon toga dobio Ugovor o djelu. Njime je zarađivao četiri tisuće kuna honorara mjesečno.
Iz MORH-a su nakon toga stizala dva objašnjenja. Prvo je bilo da je Pribolšanu takav honorarni posao dan kako bi skupa s Državnom revizijom radio na pregledu ugovora koje je MORH potpisivao godinama prije. Na kraju je ispalo da to zapravo nije i najtočnije objašnjenje, već da je Pribolšan ostao kako bi dovršio javne natječaje na kojima je već radio. Neslužbeno je iz visokih sfera MORH-a stizalo pojašnjenje kako nitko drugi jednostavno ne može to obaviti. Prije svega se tu radilo o ugovoru za prijevoz vojnika, kojim je ušteđeno nekoliko milijuna kuna u odnosu na prošle godine.
U međuvremenu se slučaj zakomplicirao. Pribolšanu je teško pao medijski interes kojeg je izazvao, smatrajući kako ga se bespotrebno razapinje. Tako je nakon medijskih napisa podnio službenu žalbu na rješenje o prijevremenoj mirovini. Odbor za državnu službu još je 23. srpnja ove godine poništio rješenje o umirovljavanju i čitav predmet vratio na ponovno odlučivanje. Kako je Pribolšan i službeno izjavio, u pismenom obliku, da ne želi više u mirovinu, Uprava za ljudske resurse MORH-a 7. rujna je otkazala postupak sporazumnog prestanka državne službe. Pribolšan je tako vraćen na svoju egzekutivnu poziciju, a dogovorenu stimulativnu otpremninu ionako nikad nije ni primio.
Iako se iz MORH-a nije moglo doznati kako će se formalno riješiti Pribolšanov status u razdoblju od 28. ožujka do 7. rujna, navodno bi se jednostavno trebalo ponašati kao da je Pribolšan čitavo vrijeme bio zaposlenik Ministarstva obrane. Time je ovaj slučaj stavljen “ad acta”, odnosno sve se vratilo na pozicije od prije kraja ožujka ove godine. Što možda i nije loše, s obzirom da je situacija nakon Pribolšanovog privremenog odlaska pokazala kako u Službi za nabavu MORH-a ipak nema dovoljno stručnih osoba za taj možda i najvažniji posao u vrijeme financijske krize. D. RADALJAC