Broj članova pao sa 60 na 35 posto zaposlenih

Broj članova pao sa 60 na 35 posto zaposlenih

U Hrvatskoj je 450.000 sindikalno organiziranih radnika u sedam sindikalnih središnjica i 400 sindikata, dok milijun zaposlenih nije ni u jednom sindikatu

Vjesnik_logo_noviZAGREB – Proslava 1. svibnja još je jednom otkrila pravo lice sindikata, koji se zbog međusobnih sukoba ne mogu dogovoriti ni o tome mogu li njihovi čelnici zajedno govoriti radnicima s jedne govornice. Pa će tako jedni prozboriti s prosvjeda na Trgu bana Jelačića, a drugi s pozornice u Maksimiru. I dok HUS-ovci prigovaraju čelnicima drugih središnjica da jedu grah s političarima u Maksimiru, na njihovu će prosvjedu na Trgu biti i političara.
Sučeljavanje oko načina obilježavanja Praznika rada (prosvjedno na Trgu ili prigodno u Maksimiru) nije, na žalost, jedini primjer kada su zbog sukoba sindikata i taština njihovih lidera blokirane zajedničke akcije i solidarnost. Iza sindikata je, najčešće zbog vlastite krivnje, previše izgubljenih bitaka i radničkih prava. Dok se sindikati bave sami sobom, olako ih i bez posljedica ignoriraju i Vlada i poslodavci, a članstvo se osipa.
sindikati_VJ300407Danas je u Hrvatskoj 450.000 sindikalno organiziranih članova raspršenih u sedam sindikalnih središnjica i 400 sindikata, dok milijun zaposlenih nije ni u jednom sindikatu. U zadnjih deset godina broj članova sindikata pao je sa 60 posto na 35 posto ukupno zaposlenih. Sindikata gotovo nema u privatnom sektoru gdje je zaposleno oko 600.000 radnika, prepuštenih (samo)volji poslodavaca.
Najjači Savez samostalnih sindikata Hrvatske ima oko 210.000 članova, a broj članova mu se u zadnjih deset godina prepolovio. Nova Glavna sindikalna središnjica hrvatskih radnika tvrdi da ima 100.000 članova, a izrasla je iz URSH-a i još nekih sindikata. Nezavisni hrvatski sindikati imaju 87.000 članova, a Matica sindikata javnih i državnih službi 84.000. Hrvatska udruga sindikata broji 50.000, a Sindikat usluga UNI-CRO jedva 10.000 članova te više nema dosta članstva za status središnjice.
Novo prebrojavanje članstva, koje će zatražiti Glas HR i Matica, trebalo bi pokazati pravo stanje brojnosti, nakon čega bi na sceni ostalo pet središnjica. Svaki sindikat od svojih članova ubire najčešće jedan posto bruto ili neto plaće, pa se u blagajnama vrti veliki novac, primjerice u SSSH i njegovim granskim sindikatima oko 24 milijuna kuna godišnje.
Istodobno, sindikati su kolektivnim ugovorima uspjeli pokriti samo 600.000 radnika, dok stotine tisuća nezaštićenih radnika kod malih poslodavaca rade i do 70 sati tjedno, za mizerni minimalac i bez plaćenog prekovremenog rada. Za takav položaj radnika krivi su upravo sindikati, jer se godinama, zbog rascjepkanosti i međusobnih sukoba, nisu uspjeli izboriti za granske kolektivne ugovore koji bi zajamčili barem minimalna prava. [Lj. Marković]