Buconjić: Na sistematskom za sve policajce testiranje na HIV

Buconjić: Na sistematskom za sve policajce testiranje na HIV

Jutarnji_weblogoZa nekoliko dana na snagu stupa Pravilnik o mjerilima i načinu utvrđivanja posebne duševne i tjelesne sposobnosti policijskih službenika MUP-a.
Prema tom pravilniku u MUP-u se ne mogu zaposliti, a ako rade, ne mogu ostati na poslu zaraženi HIV-om i oboljeli od šećerne bolesti, bez obzira je li regulirana. Ožiljci, hiperpigmentacija i tetovaža su pak zapreka da se uopće dobije posao u policiji. Državni tajnik u MUP-u Ivica Buconjić tvrdi da nema govora o diskriminaciji te najavljuje da će ove i iduće godine svi policajci proći sistematske preglede.

JL230506buconjic_v• Što će biti s policajcima koji neće udovoljiti zdravstvenim kriterijima iz pravilnika?
– Ako je bolest ili ozljeda posljedica obavljanja profesionalne zadaće ili poslova iz Zakona o policiji, oni imaju pravo još tri godine zadržati plaću. Nakon toga mirovinska komisija donosi konačnu odluku o njihovu statusu.

• Nije li diskriminacija da neka oboljenja, poput zaraze virusom HIV-a, potpuno isključuju mogućnost da oboljeli nastavi raditi u policiji?
– Ne. Prije je infekcija HIV-om bila zapreka za obavljanje policijskog posla, a sada su zapreka bolesti prouzročene HIV-om.

• To znači da ćete sada sve policajce testirati na HIV?
– Neće se raditi nikakva posebna testiranja na HIV, nego će se to raditi u sklopu redovitih liječničkih pregleda.

• Možete li objasniti zašto netko tko je HIV pozitivan ne može raditi u policiji?
– I građani imaju pravo na zdravlje. Mi ne možemo znati kako bi građani reagirali kada bi došli u doticaj s HIV oboljelim policajcem. Policajci kod primjene sredstava prinude mogu doći u doticaj s krvlju ili nekim drugim tjelesnim tekućinama.

• HIV se prenosi krvlju i spolnim putem. Zašto netko tko je obolio ne bi mogao, primjerice, raditi na porti?
– Ako se netko zarazi na poslu, ima sva prava koja proizlaze iz Zakona o policiji. Moramo brinuti o tome da policijski posao obavljaju fizički i psihički zdrave osobe. S druge strane, ne dolazi u obzir da pravilnikom ljudima onemogućavamo obavljanje posla i provodimo diskriminaciju.

• Ne vidite problem ni u tome što pravilnik zabranjuje da se ružnije osobe zaposle u policiji?
– Ne radi se o tome. Pravilnik je prije svega rađen na temelju mišljenja medicinske struke.

• Koji policijski posao ne bi mogao obavljati netko tko ima problem hiperpigmentacije, depigmentacije, tko ima ožiljak ili tetovažu?
– Imali smo slučajeve da su za policijski posao kandidirali ljudi koji su imali neprimjerene tetovaže na vidljivim mjestima. To za policiju nije primjereno. No, ovdje se ne radi o estetskim kriterijima, nego o bolestima.

• Prema pravilniku traži se i potpuno psihičko zdravlje, pa je i emocionalna nestabilnost zapreka za rad u policiji. Je li MUP policajcima osigurao adekvatnu psihološku pomoć, odnosno postoje li specijalizirani psiholozi i psihijatri koji će policajca koji se, primjerice, vratio s očevida nesreće pozvati na razgovor i brinuti o njegovu stanju?
– Kroz primarnu zaštitu imaju obiteljskog liječnika, a u MUP-u imamo Odjel za skrb. Na žalost, bivša vlada je bitno reducirala broj djelatnika koji su radili u tom odjelu.

Od pregledanih 969 policajaca nesposobno 103

MUP je nedavno organizirao sistematski pregled za policajce starije od 45 godina. Do sada je pregledano 969 policajaca. Od njih su 103 nesposobna za rad u policiji, a 33 su privremeno nesposobna, što znači da se čekaju dodatni pregledi i nalazi. Još 165 njih je na čekanju što znači da moraju donjeti dodatnu liječničku dokumentaciju. U novom pravilniku policajci su razvrstani u tri skupine: do 30 godina, od 30 do 45 i preko 45 godina.

Piše: Ivanka Toma
Foto: Goran Mehkek