Buršić: Ukine li se dodatak, neke plaće će pasti i do 600 kuna

Buršić: Ukine li se dodatak, neke plaće će pasti i do 600 kuna

DANAS U PULI POTPISIVANJE PETICIJE PROTIV UKIDANJA DODATKA NA MINULI RAD DRŽAVNIH SLUŽBENIKA
Promicanje državnih službenika predviđeno je isključivo na temelju poslodavčeve ocjene učinkovitosti, a ona ne mora uvijek biti objektivna, tvrdi županijski povjerenik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Denis Buršić

Bursic_GI140308

PULA – Peticiji protiv ukidanja dodatka na minuli rad danas će se pridružiti i članovi istarske podružnice Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika. Svi državni službenici peticiju će moći potpisati na portirnici Porezne uprave u Carrarinoj 5 u Puli, a već jučer prikupljeno je 30-ak potpisa članova buzetske podružnice sindikata. Županijski povjerenik tog sindikata Denis Buršić rekao je da je inicijativa potaknuta činjenicom da će se ukidanje dodatka od 0,5 posto po godini staža itekako osjetiti na plaćama.

GlasIstre_logo– Zaposlenici državnih službi još ne moraju strahovati zbog smanjenja plaća jer im nitko neće oduzeti sadašnje tekovine minulog rada. No, kad bude usvojen Zakon o plaćama državnih službenika i kada dođe do najavljenog ukidanja dodatka od 0,5 posto, to će se itekako odraziti na plaćama, rekao je Buršić.
Buršić smatra da će ta odredba posebno pogoditi starije zaposlenike kojima se više neće vrednovati godine staža.
– Svi ćemo mi jednom doći u godine kad će se ukidanje 0,5 posto dodatka jako odraziti na primanjima. Naime, prijedlogom Zakona o plaćama državnih službenika promicanje državnih službenika predviđeno je isključivo na temelju poslodavčeve ocjene učinkovitosti, a ona ne mora uvijek biti objektivna, veli Buršić.
Apelirao je na sve državne službenike da potpišu peticiju, ali i na djelatnike privatnih poduzeća, jer je, tvrdi, pitanje kad će se tekovine radničkih prava početi ukidati i u privatnim tvrtkama. Problema će biti, veli županijski povjerenik, ako poslodavci pri ocjenjivanju budu subjektivni.
– Ukine li se taj dodatak, djelatnici s primjerice 20 godina radnog staža imat će i do 10 posto niže plaće, a na račun će im mjesečno stizati 400 do 600 kuna manje. Ocjenjivanje bi se provodilo po nekoliko kriterija – uspješnost u radu, broj riješenih i aktiviranih predmeta i(li) ponašanje prema strankama, a zaposlenici bi se svrstavali u kategorije “izvrstan”, “odličan”, “uspješan”, “zadovoljava” i “ne zadovoljava”, rekao je Buršić. Peticija će se u Istri potpisivati do idućeg petka, a nakon toga šalje se u sindikalnu središnjicu te na adresu Ministarstva financija i Središnjeg ureda državne uprave.
Protiv ukidanja dodatka prosvjeduje i Savez samostalnih sindikata Hrvatske, koji se jučer pridružio apelu Nezavisnih hrvatskih sindikata i Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika. Predsjednica SSSH-a Ana Knežević veli da se radi o ispitivanju terena da bi se plaće i dalje svodile na mizeriju, danas u javnom, a već sutra u privatnom sektoru.
D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ