Buršić: Usprotivit ćemo se zaleđivanju plaća

Buršić: Usprotivit ćemo se zaleđivanju plaća

SINDIKAT DRŽAVNIH SLUŽBENIKA NEĆE DOZVOLITI NAJAVLJENO SMANJENJE PLAĆA

Glas_Istre_logogogo

PULA – Sindikat će sigurno odbiti zakonski prijedlog Ministarstva financija i Središnjeg državnog ureda za upravu kojim se plaće nekih državnih službenika i namještenika kane smanjiti, i to u postupku razvrstavanja u platne razrede, najavio je Denis Buršić, povjerenik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika u pazinskom Područnom uredu Porezne uprave. Riječ je o zakonskome prijedlogu o kojemu država tek vodi pregovore sa sindikatima.

Bursic_GI220207_220– Ni sami ne znamo kojim bi se službenicima smanjile plaće, ali to se neće dogoditi. Plaće ne mogu pasti ispod ovog nivoa: službenici i namještenici u Istarskoj županiji, njih nekoliko tisuća, primaju u prosjeku 3.500 kuna, dok je prosjek na državnoj razini 4.883 kune. Sadašnje su plaće efikasno srezane još u vrijeme SDP-ove vlasti 2001. godine, kada su pale od 300 do 1.000 kuna, ovisno o tome je li bilo riječi o početnicima ili službenicima s više od 30 godina staža. Vlada je lani donijela odluku da se plaće državnim službenicima i namještenicima od 2007. do 2009. povećaju za ukupno 18 posto, od čega su ove godine povećane za šest posto. Kada bi se usvojio predloženi zakon, to bi poništilo najavljena povećanja – kazao je Buršić.
Sindikat će, najavio je, predložiti veće platne koeficijente, zasad se još ne zna kolike, ali na predložene uvjete sigurno neće pristati jer bi to značilo trenutno zaleđivanje plaća.
Inače, Buršić je 16. veljače ponovno, na rok od četiri godine, izabran za povjerenika ovog sindikata u pazinskom Područnom uredu Porezne uprave (koji pokriva ispostave u cijeloj županiji), a na ljeto će se kandidirati i u izboru županijskog povjerenika ovog sindikata. M. V. I.