Čelnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika u Istri: Sindikati bolje surađuju s desnim, nego s lijevim vladama. A ODNOS S IDS-om JE ZA POHVALU

Čelnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika u Istri: Sindikati bolje surađuju s desnim, nego s lijevim vladama. A ODNOS S IDS-om JE ZA POHVALU

Autor: Sanja BOSNIĆ 


(GLAS ISTRE, 18. svibnja 2019.) Izborna je godina za sva tijela u Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika. Denis Buršić, povjerenik za Istarsku županiju, ističe da će se, s obzirom na bogato iskustvo, ponovo kandidirati.

– Sindikalnim radom bavim se od 2001., a povjerenik za Istru sam od 2008. U novom mandatu bih nastojao pomladiti sindikat i privući više visokoobrazovanih članova. Netko nas treba jednog dana naslijediti i shvatiti da je bez sindikata, uvažavanja radnika, sindikalnih pregovora i kolektivnih ugovora gotovo nezamislivo ostvariti veća radnička prava, ističe Buršić, dodavši da imaju nešto preko 200 članova.

Buršić dodaje da njegovo iskustvo pokazuje kako sindikati imaju više uspjeha u pregovorima s desno orijentiranim vladama, nego onima s ljevice.

– Sadašnja vladajuća koalicija, bez obzira na inicijativu “67 je previše”, dobro surađuje sa sindikatima. Konzumiraju se mnoga prava koja je SDP-ova koalicija zanemarivala. Pregovaramo s njima i pregovori se poštuju. U doba Milanovića i njegove koalicije jedno bi se dogovorilo, a zatim bismo bili prevareni. Na regionalnoj razini je suradnja s IDS-om za pohvalu, kaže Buršić.

Ističe da je najveći problem sindikata taj što je sve manje članova.

– Padu članstva doprinose odlasci starijih članova u mirovinu, jer oni su ti koji su shvaćali značaj sindikalnog organiziranja. U drugim članicama EU, primjerice Francuskoj, sindikati obuhvaćaju manje radno aktivnog stanovništva, ali su zato tamo građani i radnici socijalno osviješteni i vrlo aktivni. U Hrvatskoj je postotak sindikalista daleko veći, ali to članstvo je vrlo neaktivno, zaključio je Buršić.