Čelnike u lokalnoj samoupravi educirati za obnašanje izvršne vlasti

Čelnike u lokalnoj samoupravi educirati za obnašanje izvršne vlasti

SDLSN udrugama općina, gradova i županija predlaže donošenje kodeksa dobrog ponašanja po preuzimanju vlasti, kako načelnici, gradonačelnici i župani svoj mandat ne bi započinjali kršenjem prava na rad službenika u lokalnoj i područnoj samoupravi, a od ministra uprave Arsena Bauka traži da ih upozori na neodrživost prakse traženja stavljanja mandata na raspolaganje od osoba koje nisu izabrane na dužnost, već primljene u službu na neodređeno vrijeme

gradonacelnici_100

(SDLSN, 28. kolovoza 2013.) Općinski načelnici, gradonačelnici i župani kao nositelji izvršne vlasti u lokalnoj i područnoj samoupravi nedovoljno su upućeni u službenički sustav kojem činom izbora postaju nadređeni čelnici.

sdlsn_www220To najbolje ilustriraju brojni zahtjevi načelnika, gradonačelnika i župana upućeni rukovodećim službenicima u statusu pročelnika za stavljanjem mandata na raspolaganje, iako se radi o osobama primljenima u službu temeljem javnog natječaja, koje svoj posao obavljaju kao redovito zanimanje i na neodređeno vrijeme, odnosno neovisno o trajanju mandata nositelja izvršne vlasti koji su im neposredno nadređeni.
Zahtjevom za stavljanje “mandata” pročelnika na raspolaganje gradonačelnici zapravo manifestiraju elementarno nepoznavanje službeničkog sustava i od osoba koje nisu nositelji političkih funkcija, već zaposlenici na službeničkim radnim mjestima, traže de facto podnošenje otkaza na službu koja je izvor njihove egzistencije.
Tako je nakon posljednjih lokalnih izbra novi međimurski župan Matija Posavec prilikom uručenja izbornih rezultata i svog predstavljanja izjavio: “Smanjit ćemo broj pročelnika i Upravnih odjela kojih je trenutno devet. Od svih očekujem da svoje mandate stave na raspolaganje te pokažu određenu vrstu lojalnosti aktualnoj vlasti.“, a benkovački gradonačelnik Branko Kutija pohvalio se riječima: “Pročelnici su dali svoje mandate na raspolaganje. U novoj kadrovskoj križaljci sigurno će biti novih kompetentnih ljudi, koji će znati napisati projekte i kandidirati ih za financiranje novcem Europske unije“.

Slično je postupio i osječki gradonačelnik Ivica Vrkić, za kojeg Glas Slavonije piše:

Ivica Vrkić pozvao je još jednom sve pročelnike upravnih odjela, gradskih poduzeća i ustanova da mu svoje mandate stave na raspolaganje kako bi što brže i lakše formirao ekipu s kojom će u sljedeće četiri godine voditi Osijek“.

Kad je u pitanju splitski gradonačelnik Ivo Baldasar Slobodna Dalmacija navodi sljedeće: “Baldasar ponavlja da očekuje da po preuzimanju dužnosti gradonačelnika svi pročelnici i direktori komunalnih poduzeća u vlasništvu Grada stave svoje mandate na raspolaganje.

To bi bilo politički korektno i sam sam isto to napravio nekoliko puta. Ovdje se ipak radi o javnoj upravi. To nikako ne znači otkaze, no tu gestu od njih očekujem. Bit će mi drago tko to napravi, a za one koji ne stave mandate na raspolaganje, bit će suprotan osjećaj.

Dakle, “neposluh” pročelnika koji svoje nepostojeće mandate “odbijaju” staviti na raspolaganje, nadobudni gradonačelnici doživljavaju kao opstrukciju na izborima izražene demokratske volje građana i ulaze u sukob s “neposlušnim” službeničkim aparatom koji su zatekli.

Budući da se u slučaju traženja stavljanja pročelničkih “mandata” na raspolaganje radi o nezakonitom nalogu izabranih nositelja izvršne vlasti, koji su pročelnici kao službenici dužni odbiti sukladno članku 36. Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, postavlja se pitanje odgovornosti općinskih načelnika, gradonačelnika i župana za vlastito nezakonito postupanje, ali i aktualizira problem nedovoljnih kompetencija izbornih pobjednika za obavljanje dužnosti za koju su se kandidirali.
Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH stoga udrugama koje okupljaju općine, gradove i županije predlaže donošenje svojevrsnog kodeksa dobrog ponašanja po preuzimanju vlasti, kako nam načelnici, gradonačelnici i župani svoj mandat ne bi započinjali kršenjem prava na rad službenika u lokalnoj i područnoj samoupravi, a od Ministarstva uprave i ministra Arsena Bauka traži da ih upozori na nezakonito postupanje i neodrživost prakse traženja stavljanja mandata na raspolaganje od osoba koje nisu izabrane na dužnost, već primljene u službu na neodređeno vrijeme. S. Kuhar

Pročitajte još…