CEMR zabrinut rješenjima iz Zakona o plaćama u lokalnoj samoupravi

CEMR zabrinut rješenjima iz Zakona o plaćama u lokalnoj samoupravi

sdlsn_www220(SDLSN, 12. siječnja 2010.) Kako saznajemo, predsjednik Odbora poslodavaca Vijeća europskih općina i regija (CEMR), Ake Hillman, uputio je jučer predsjednici Vlade RH Jadranki Kosor pismo u kojem izražava zabrinutost zbog rješenja sadržanih u Zakonu o plaćama u lokalnoj i regionalnoj samoupravi.

Izražavam našu zabrinutost što će socijalnim partnerima na lokalnoj razini – lokalna samouprava kao poslodavac i sindikati koji zastupaju zaposlenike – biti uskraćeno elementarno pravo pregovaranja o plaćama zaposlenih u lokalnoj samoupravi“, navodi u pismu Hillman.

hillman-akeUkoliko zakon stupi na snagu, osnovica za izračun plaće utvrđivat će se na razini središnje vlasti kroz pregovore Vlade sa sindikatima zaposlenih pri središnjoj vlasti i nametnuti lokalnim socijalnim partnerima kao konačno rješenje.

Kao kandidat za članstvo u EU, Hrvatska bi trebala biti svjesna da acquis communautaire sadrži koncept socijalnog dijaloga.

Hillman navodi kako se odredbama Zakona ukidaju postojeće odluke, opći akti, kolektivni i drugi ugovori na razini lokalnih vlasti u dijelu koji se odnosi na plaće i druga prava te time poništavaju učinci kolektivnog pregovaranja kao dio demokratskog naslijeđa, a postignuta razina socijalnog dijaloga u lokalnoj samoupravi vraća se na početnu razinu.

U tom smislu želim vam skrenuti pozornost na članak 6. Europske povelje o lokalnoj samoupravi o prilagođavanju upravnog ustroja i sredstava zadaćama lokalnih vlasti:

  1. Ukoliko to nije u suprotnosti s općim odredbama utvrđenim zakonom, lokalne će jedinice same moći određivati svoj unutarnji ustroj, kako bi ga prilagodile svojim potrebama i osigurale učinkovito upravljanje.
  2. Uvjeti rada u lokalnoj samoupravi trebaju omogućiti zapošljavanje visoko kvalitetnog kadra na osnovu sposobnosti i stručnosti; u tu svrhu osigurat će se adekvatna izobrazba, naknada za rad i mogućnost napredovanja.

Nadalje, članak 6. Europske socijalne povelje utvrđuje “pravo na kolektivno pregovaranje”. Uvjeren sam da se prijedlogom Zakona krše odredbe navedenih povelja koje je Republika Hrvatska ratificirala.

cemr_logo240Vijeće europskih općina i regija je formalni socijalni partner pri Sektorskom odboru za socijalni dijalog u lokalnoj i regionalnoj samoupravi Europske unije. Vrlo smo zabrinuti  zbog opisanog razvoja događaja te Vas pozivamo da prijedlog zakona povučete iz postupka” zaključuje se u pismu premijerki Kosor.

Ono što Ake Hillman nije istaknuo u svom pismu moglo se čuti na sastanku Odbora poslodavaca CEMR, a to je da je sporni prijedlog Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi ipak polučio i pozitivne rezultate – ujedinio poslodavce i sindikate u zajedničkoj akciji protiv ovog antieuropskog zakona.

epsu_cemr_zapisnik

Zakon bi Vlada RH, sukladno Poslovniku Hrvatskog sabora, trebala uputiti u drugo čitanje do 30. siječnja 2010. godine, odnosno u roku od šest mjeseci oda dana kad je prijedlog zakona prihvaćen u saboru prvom čitanju.

Pročitajte još…