CENZURA Okovani sindikalni patak

CENZURA Okovani sindikalni patak

okpatak

(SDLSN, 22. siječnja 2009.) Posljednje dvije sjednice GSV-a na svom su neformalnom ili, kako se to još kaže, zatvorenom dijelu sjednice, imale na tapetu web stranicu Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH i njezinog urednika.
Gnjev Vlade ovaj internetski sindikalni portal navukao je objavljivanjem teksta pod naslovom: “Sanader poručio sindikatima – U banani smo!”, ali i svojom, za neke dužnosnike, uvredljivom slikovnom opremom i tonom tekstova u kojima se kritiziraju neki postupci sadašnje Vlade.

sdlsn_www220Vladina ofanziva protiv urednika web stranica SDLSN išla je tako daleko da je Ured za socijalno partnerstvo u pozivima za sastanke pregovaračkih odbora Vlade i sindikata državnih službi izrijekom navodio imena osoba koje mogu prisustvovati ovim sastancima, navodeći kako osobe koje nisu navedene u pozivu ne mogu biti nazočne.
Ovakva praksa određivanja sugovornika na suprotnoj – sindikalnoj strani ne samo da je necivilizirana i nedemokratska, već i nedopustiva, jer predstavlja miješanje u unutarnju politiku sindikata i njihovo autonomno pravo da sami odlučuju o tome tko će ih i u kojem sastavu predstavljati u razgovorima s poslodavcem.

Vladu očito smeta činjenica da internet stranica SDLSN-a promptno objavljuje vijesti sa stvarnim sadržajem razgovora koji se odvijaju na sastancima socijalnih partnera, kao i dokumente o kojima se raspravlja ili zapisnike u kojima se konstatiraju određeni događaji.

mrfreeze_finalMeđutim, možda ponajveći bijes kod naših političara izaziva to što se SDLSN takvim načinom informiranja članstva i javnosti drznuo smanjiti prostor u kojem Vlada može kontrolirati neizvjesnost i manipulirati javnošću doziranjem informacija.

 

Zato SDLSN biva kritiziran kad objavi zapisnik o tome kako je Povjerenstvo GSV-a, u kojem su Vlada, poslodavci i sindikati, jednoglasno preporučilo da Zakon o plaćama državnih službenika ne ide u hitnu proceduru u Sabor, jer to narušava idiličnu sliku socijalnog partnerstva u koju su već i sami počeli vjerovati.

 

Možda ih ponajviše smeta činjenica da postoje sindikalci koji nisu fascinirani već samom instant_palkičinjenicom što im je omogućeno sjesti za isti stol s ministrima i drugim dužnosnicima i koji ne pristaju na nepisani zakon šutnje o takvim razgovorima dok već nije prekasno da se bilo što promijeni.

No, treba reći da od kad je pisane riječi postoji i kultura izvrgavanja podsmjehu vlastodržaca i to rječju, karikaturom i slikom, a on je tim veći što je njihov način vladanja isključiviji.

 

Logika satire je – ako već imaju moć i ne boje se zlorabiti je, nasmijmo im se barem u brk i dajmo do znanja da znamo što nam rade i ne bojimo se to javno reći.

Sveti_Nikola_Suker_final200Na zapadu se takav satirični dijalog vodi svakodnevno, a podsmjehu se izvrgavaju predsjednici država i Vlada, dužnosnici i javne osobe.

Tamo je to dio demokratskog načina izražavanja i predstavlja legitimni oblik kritike i neslaganja s politikom ili ponašanjem političara i dužnosnika.
Jedan od takvih primjera je i francuski satirični časopis OKOVANI PATAK koji izlazi već 92 godine i na kritičan i karikaturalan način komentira političku svakodnevicu Francuske Republike.

Međutim, naši političari i dužnosnici, koji se inače međusobno časte svakojakim nazivima i epitetima, vrlo su osjetljivi kad se netko našali na njihov račun, makar podsmjeh bio posljedica nemoći da im se poruka prenese uobičajenim komunikacijskim kanalima, a to je, kad su sindikati u pitanju, socijalni dijalog.

Domaći političari socijalni dijalog shvaćaju kao dvosmjernu komunikaciju i paravan za Sanader_montaza_Ihasnametanje unaprijed donijetih jednostranih odluka, a sindikalne odgovore koji prelaze okvire uobičajenih i patetičnih prosvjeda čak i ohrabruju sve dok ih se ne prozove imenom i prezimenom, premda se zna da svaka politika ima svoje kreatore, majstore i krovopokrivače, koji su konkretni ljudi s licem, imenom i prezimenom.

Kako bi mogli sami zaključiti je li riječ o napadu na osobe ili politiku koju takve osobe provode donosimo neke od “uvredljivih” tekstova i fotografija objavljenih na našim stranicama. suker_minuli_101_endKlikom miša na lik možete proočitati i tekst koji je ilustrirala.

 

Nakon što ih još jednom pogledate zapitajte se može li se ministra koji “gura” zakon o plaćama kojim se plaće 70% državnih službenika zamrzavaju za razdoblje od pet godina i ukida institut minulog rada nazvati Mister Freezom ili ga se prikazati kao Sv. Nikolu koji drži vreću s novcem, nakon što je ministarstvo kojem je na čelu po treći puta za redom na teren uputilo naputak suprotan kolektivnom ugovoru, zbog kojeg je dijelu djece državnih službenika onemogućeno dobivanje dara koji im pripada.