ČESTITKA NHS-A VLADI I NJENOM PREDSJEDNIKU IVI SANADERU

ČESTITKA NHS-A VLADI I NJENOM PREDSJEDNIKU IVI SANADERU

Hrvatska_kandidatZAGREB, 18. lipnja 2004. (Hina) –  Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) uputio je čestitke Vladi i njenom predsjedniku dr. Ivi Sanaderu u povodu današnje odluke Europskog vijeća kojom je Hrvatska promaknuta u službenog kandidata za članstvo u EU.
“Svijesni smo kako je od dobivanja kandidature do punopravnog članstva dug i težak put, no Hrvatska ga ne prevaljuje zbog EU nego zbog sebe i zato ima snage, volje i sposobnosti”, kaže se u čestitki NHS-a.
Sindikat naglašava da će reforme biti teške, a iskušenja velika pa je potrebno posebnu pozornost posvetiti vraćanju toliko nužnog, a davno izgubljenog društvenog povjerenja.
NHS upozorava da se u tim promjenama mora posebno voditi briga o čovjeku i skrbiti o svakom građaninu zemlje, te da se ne smiju zanemariti ljudska, radnička, socijalna manjinska, vjerska i svaka druga prava. (Hina) pp/xmvr ysšh

Zagreb, 18. lipnja 2004.

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE
n/r predsjednika, dr. sc. Ive Sanadera

Poštovani gospodine Sanader,

Posebna mi je čast i zadovoljstvo što Vam u svoje osobno ime i u ime članova sindikata udruženih u Nezavisne hrvatske sindikate mogu uputiti čestitke povodom odluke Europskog vijeća  kojom Republika Hrvatska postaje kandidatom za članstvo u Europskoj uniji i da se s njom početkom 2005. godine pokrenu pristupni pregovori za to članstvo.

Kroz povijest je Hrvatska prolazila mnoga teška razdoblja, a od svojeg ponovnog konačnog osamostaljenja 1990. godine do danas pretrpjela je agresiju i nametnuti joj rat u kojem je mnogo toga uništeno, od imovine do ljudskih života i sudbina i gdje se, nakon velike i časne pobjede u Domovinskom ratu i konačnog oslobođenja svih njenih teritorija, još godinama poslije mora suočavati s problemima obnove i povratka izbjeglih i prognanih. No, na žalost, kriminal i nemoral, koji su u tom istom vremenu gospodarili dobrim dijelom hrvatske pretvorbe i privatizacije u suradnji sa dijelom politike, još su više osiromašili već ionako teško ranjenu Hrvatsku. Ali Hrvatska je sve to izdržala i prevladala i ponosni i časni hrvatski građani danas se s pravom zajedno s Vama raduju što je Republika Hrvatska konačno, u okruženju Europske unije kojem pripada, ne samo zemljopisno, već i povijesno i kulturološki, prepoznata i priznata kao demokratska, uljudna i napredna zemlja i što joj  je EU otvorila svoja vrata.

Svjesni smo kako je od dobivanja kandidature do punopravnog članstva dug i težak put, no Hrvatska ga ne prevaljuje zbog EU, nego zbog sebe i zato ima i snage i volje i sposobnosti. U sljedećih nekoliko godina i sama će EU ići planiranim putem vlastitog razvoja u zajednicu zemalja čiji je cilj do 2010. godine postati najkonkurentnija i najdinamičnija ekonomija temeljena na znanju, sposobna za održiv gospodarski razvoj s više boljih poslova i većom socijalnom kohezijom. U toj i takvoj EU Hrvatsku čeka njezino mjesto, što znači da i Hrvatska svoj razvojni put treba temeljiti na istim razvojnim načelima i usmjeravati se k istim ciljevima koje si je zacrtala EU. A to neće biti nimalo jednostavno ni lako. Svaki drugi put za Hrvatsku bi značio pozicioniranje na periferiju,  kao čiste uslužne djelatnosti EU i razvijenoga svjetskog gospodarstva.

Razumljivo je kako Republika Hrvatska treba mijenjati puno, od restrukturiranja i osuvremenjivanja gospodarstva i javne uprave, prilagođavanja i donošenja mnogih zakona i propisa, razvoja poduzetništva, ulaganja u znanost, obrazovanje i poticanje inovativnosti do prelaska u društvo znanja  temeljeno na cjeloživotnom učenju, otvaranja novih više vrijednih i bolje plaćenih radnih mjesta, uvođenja reda u pravosuđe, smanjenja korupcije i nepotizma i konačno, do zemlje koja će  konkurentnošću svojega gospodarstva biti spremna na svaku tržišnu utakmicu.

Mnoge će reforme biti teške, iskušenja velika pa je zato važno posebnu pozornost posvetiti vraćanju toliko nam nužnog, a odavno izgubljenog društvenog povjerenja. Nužno je vratiti povjerenje između političkih stranaka, povjerenje građana u strukture vlasti i politiku, u pravično i učinkovito pravosuđe, nužno je međusobno povjerenje vlasti, poduzetništva i sindikata, kao i nevladinih udruga. Zbog toga je važno u hrvatskom društvu konačno napraviti i program gospodarskog i socojalnog razvitka zemlje koji će se onda, iz godine u godinu, samo nadograđivati bez obzira tko bio na vlasti.

U svim tim promjenama mora se posebno voditi briga o čovjeku, skrbiti o svakom građaninu ove zemlje. Ne smiju se zanemariti ljudska, radnička, socijalna, manjinska, vjerska i svaka druga prava. Niti jedna se promjena ne smije događati na štetu bilo kojeg pojedinca ili skupine hrvatskoga društva. Opće nam dobro ne smije biti samo cilj već i put. I nema općega dobra ako se postiže na štetu makar i jedne jedine osobe. Solidarnost i socjalna pravda temeljna su dobra svakog društva pa ih i Hrvatska mora posebno njegovati i aktivno promicati.

Mi u Nezavisnim hrvatskim sindikatima želimo biti aktivno uključeni u sve te promjene.

Poštovani gospodine Sanader, osim Vama i Vašoj Vladi, ovo je čestitka i bivšoj Vladi, predsjedniku države i Hrvatskom saboru i svim onim znanim i neznanim pojedincima koji su svojim radom doprinijeli ovom današnjem radosnom događaju. Ovo je čestitka i svim hrvatskim građanima, ali i priznanje kako idemo pravim putem. I na tom je putu i u budućim pregovorima važno očuvati sebe i to što jesmo i da takovi uđemo u EU.

S poštovanjem

Nezavisni hrvatski sindikati
Predsjednik
Krešimir Sever

Na znanje:
– sredstvima javnog priopćavanja