Cijela božićnica svima u javnom sektoru

bozicnica_GI141211

Pritisak sindikata je urodio plodom te će umjesto ponuđenih 675 kuna pun iznos božićnice, osim zdravstvenih radnika, dobiti i ostalih 180 tisuća zaposlenih u vojsci, policiji, obrazovanju, državnoj upravi i kulturi.

gi_240Nakon što je samo dan ranije najavljeno smanjenje iznosa božićnice za polovicu, osim zaposlenicima u zdravstvu, a sindikati najavili podizanje tužbe, neki i štrajk, premijerka u odlasku Jadranka Kosor promijenila je mišljenje.

– Predsjednica Vlade Kosor obećala je da će Vlada, kao odgovoran socijalni partner, riješiti problem isplate božićnice zaposlenima u državnim i javnim službama sukladno obvezama utvrđenim kolektivnim ugovorima, javili su u srijedu iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Napominju da je Kosor primila predsjednika ovog sindikata Borisa Plešu u utorak popodne na njegovo traženje kad mu je rečeno da će isplatiti cijelu božićnicu. Isto mogu očekivati i ostali korisnici državnog proračuna.

Prema kolektivnom ugovoru iznos božićnice ne smije biti manji od zadnjeg iznosa božićnice. Budući da su se državni službenici i namještenici odrekli isplate božićnice u 2010. godini, iznos koji će se uzeti u obzir je onaj iz 2009. kad je božićnica iznosila 1.250 kuna.

Te je godine božićnica isplaćena u dva dijela, sada sindikat očekuje da iznos bude uplaćen jednokratno i to najkasnije do kraja prosinca jer tako je regulirano kolektivnim ugovorom.

– Kolektivni ugovor ne predviđa isplatu u dva dijela. To je Vlada 2009. učinila na svoju ruku kao pritisak na odricanje od pola božićnice, ali kako nije uspjela, isplatila je drugi dio jer bi inače izgubila sudske sporove, objasnio je Siniša Kuhar, tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Prijedlog Vlade na odlasku koja je htjela svima, osim za 70 tisuća zaposlenih u zdravstvu, skresati božićnicu za polovicu, sindikati su ocijenili neozbiljnim jer nije iznesen na sastanku pregovaračkih odbora Vlade i sindikata državnih službi već se čekalo da prođu izbori.

Sindikati su upozorili da bi neisplatom cijele božićnice ušli u sporove, čime bi stara Vlada budućoj ostavila obaveze i terete za koje nije odgovorna. Pritisak je očito urodio plodom. (M. JERIN)

KOSOR SE PREDOMISLILA
Ipak cijela božićnica svima u javnom sektoru

kosor_danasHR141211

Nakon što je samo dan ranije najavljeno smanjenje iznosa božićnice za polovicu, osim zaposlenicima u zdravstvu, a sindikati najavili podizanje tužbe, neki i štrajk, predsjednica tehničke vlade Jadranka Kosor promijenila je mišljenje.

Umjesto 675 kuna, koliko je sindikatima državnih službi u ponedjeljak ponuđeno, puni iznos božićnice, osim zdravstvenih radnika, dobit će i ostalih 180 tisuća zaposlenih u vojsci, policiji, obrazovanju, državnoj upravi i kulturi.

danasHR_logo“Predsjednica Vlade Kosor obećala je da će Vlada, kao odgovoran socijalni partner, riješiti problem isplate božićnice zaposlenima u državnim i javnim službama sukladno obvezama utvrđenim kolektivnim ugovorima”, potvrdili su u srijedu u Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Napominju da je Kosor primila predsjednika ovog sindikata Borisa Plešu u utorak popodne na njegovo traženje kad mu je rečeno da će isplatiti cijelu božićnicu. Isto mogu očekivati i ostali korisnici državnog proračuna.

Protiv isplate u dva dijela

Prema kolektivnom ugovoru iznos božićnice ne smije biti manji od zadnjeg iznosa božićnice. Budući da su se državni službenici i namještenici odrekli isplate božićnice u 2010. godini, iznos koji će se uzeti u obzir je onaj iz 2009. kad je božićnica iznosila 1.250 kuna. Te je godine božićnica isplaćena u dva dijela, a sada sindikat očekuje da iznos bude uplaćen jednokratno i to najkasnije do kraja prosinca jer tako je regulirano kolektivnim ugovorom, piše Glas Istre.

“Kolektivni ugovor ne predviđa isplatu u dva dijela. To je Vlada 2009. učinila na svoju ruku kao pritisak na odricanje od pola božićnice, ali kako nije uspjela, isplatila je drugi dio jer bi inače izgubila sudske sporove”, objasnio je Siniša Kuhar, tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Sindikati su upozorili da bi neisplatom cijele božićnice ušli u sporove, čime bi stara Vlada budućoj ostavila obaveze i terete za koje nije odgovorna.