Čistka u gradskoj upravi – 15 zaposlenika odlazi u prijevremenu mirovinu

Čistka u gradskoj upravi – 15 zaposlenika odlazi u prijevremenu mirovinu

pula_poglavarstvo390

PULA – Čak 15 djelatnika gradske uprave nakon 31. prosinca odlazi u mirovinu i to uz otpremnine od 100.000 kuna. Prema našim informacijama, jer službenih nema, broj onih kojima je ponuđeno umirovljenje bio je veći, ali je na to konačno pristalo njih 15. Taj nam je broj potvrdila i povjerenica Sindikata državnih i lokalnih službenika i ipress_logonamještenika u Gradu Puli Eva Barbir, napomenuvši da je iznos otpremnine veći no što je određeno kolektivnim ugovorom. – Sindikat je zatražio sve podatke koji se tiču radnog statusa zaposlenika koji su prihvatili umirovljenje, a podržavamo njihovu odluku ukoliko su procijenili da im se isplati otići u mirovinu, kaže Barbir.

Iako smo od pojedinih djelatnika Grada izvješteni da je potencijalnim umirovljenicima ostavljen vrlo kratak rok za odluku, uz sugestiju da je bolje uzeti ponuđeno nego ne dobiti rješenje o radnom mjestu po novom ustroju, što podrazumijeva otkaz nakon tri mjeseca, Barbir kaže da nema prijave o pritisku na radnike. Međutim, kako po novom ustroju gradske uprave dolazi do smanjenja broja zaposlenih, Sindikat je zatražio dodatno obrazloženje o višku radnika te će se najvjerojatnije sljedećeg tjedna o tome i službeno očitovati.

Istovremeno, iako je odluka o preustroju dulje vrijeme u izradi, u Gradu je u proteklih nekoliko mjeseci zaposleno šestero novih djelatnika, od kojih čak dvoje za protokolarne poslove. Novi gradonačelnikovi ljudi su Natalija Radolović i Martina Duras Pavletić, kojoj vjerojatno nije odmogla činjenica da je bila na listi IDS-a na proteklim lokalnim izborima, Nikolina Radulović zaposlena je na mjestu pomoćnice Damira Prhata, Moris Žiković je koordinator za udruge, Dražen Stepanov, inače suprug IDS-ove vijećnice Elene Gattoni-Stepanov vodi brigu o informatičkom sustavu, a Erik Lukšić zaposlen je 14. prosinca kao pročelnik Odjela za odgoj i obrazovanje, unatoč činjenici da će se taj odjel, zajedno s kulturom i socijalom, 1. siječnja stopiti u jedinstveni Odjel za društvene djelatnosti.

Gradska uprava broji ukupno 197 službenika i namještenika, 46 zaposlenika više nego prije deset godina, što je porast od 30 posto. Hoće li ovih 15 umirovljenja smanjiti broj zaposlenika ili zapravo otvoriti mogućnost popunjavanja gradske uprave odabranima vidjet će se vrlo brzo. (MBM)