Covid potvrde nisu mjerodavne!

Zagreb, 8. studenoga 2021. – Odluka Stožera civilne zaštite o obvezi posjedovanja EU digitalne COVID potvrde svih zaposlenih u državnoj upravi, lokalnoj i područnoj samoupravi, javnim službama, trgovačkim društvima i ustanovama čiji su osnivači RH, ali i svih koji će dolaziti u njihove prostore, i to od 15. studenoga, podigla je veliku prašinu.

Spornu odluku za brojne je novinske redakcije komentirala predsjednica SDLSN RH Iva Šušković.

Tako se, primjerice, javila uživo u Dnevnik Nove TV, davala izjave Jutarnjem listu, 24 sata, Radio Istri, te gostovala na Hrvatskom radiju i Hrvatskoj radioteleviziji.

– Svjesni smo situacije i broja oboljelih, ali sama potvrda – što ona znači. Kada dobijete potvrdu o privremenoj nesposobnosti za rad znači da je liječnik potvrdio da bolujete od neke bolesti i imate šifru te bolesti. Ova potvrda ne govori o tome. Govori li ta potvrda o tome da smo zdravi ili da smo bolesni? Ona govori o tome da smo cijepljeni. Ništa ne garantira. Ako donesem potvrdu na ulazu u vašu zgradu, a ako sam prethodno bila u kontaktu s oboljelom osobom, prema sadašnjim mjerama ne moram ići u samoizolaciju. Osjećate li se vi sada zaštićeni od ove bolesti? Jesam li ja utoliko prenositelj bolesti? Možete li se vi od te bolesti zaraziti, upitala je, među ostalim, predsjednica Šušković na HTV-u 4, emisiji Studio 4.

Zaključila je:
– Zastupamo stav kako covid potvrde nisu mjerodavne.

Komentirala je stanje na terenu:
– Imamo ljude koji su se cijepili. Oni strahuju i prigovaraju, na neki način, zbog onih koji to ne žele uraditi. Smatraju da su izloženi na radnom mjestu. A s druge strane su oni koji se boje cjepiva, nuspojava, jer ni struka ovdje nije u zajedničkom stavu. Osim toga, ima ljudi koji se niti ne smiju cijepiti, iz nekih drugih razloga, bolesti i sl. Članovi očekuju zaštitu sindikata, sve pravne mogućnosti, a mi ćemo poduzeti sve što je u našoj moći, rekla je Šušković.

Kako je pojasnila, osim o uredskim i šalterskim službenicima, tu se radi i o vatrogascima, policajcima i zanimanjima čija je priroda posla da su u kontaktu s ljudima. Uredski službenici nisu u svakodnevnom kontaktu s puno ljudi. Šalterski službenici već su u prvom valu radili u timovima, bili su zaštićeni maskama, rukavicama, dezinficijensima, pleksiglasom. Već se tada radilo na tome da se ljudima osigura adekvatna zaštita na radu, pojasnila je.

Gostovanje u emisiji Studio 4 HTV 4, 8. studenoga 2021., u cijelosti pogledajte u nastavku:
https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/lovric-i-suskovic-uoci-sire-primjene-covid-potvrda-mnogo-je-otvorenih-pitanja-3405856?fbclid=IwAR1ZutzSCNX-seuZAXoxD9-jsq2Tn7AJd7ALs5VQnarf9Yxx0TppH7BlSLY

Gostovanje u emisiji U mreži Prvog HR 1, 8. studenoga 2021.:
https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/covid-potvrde-u-drzavnim-i-javnim-sluzbama-3405224

Gostovanje u Dnevniku Nove TV, 5. studenoga 2021.:
https://dnevnik.hr/vijesti/koronavirus/covid-potvrde-za-javne-i-drzavne-namjestenike—682871.html?fbclid=IwAR3GO_p4DHwhb4dY_LF4XfMZM_561T46cWpz-TzXAjFa9gS2TgbWurhJafY

Foto: Screenshot