CRIKVENICA Seminar SDLSN “Perspektiva mladih u javnoj upravi”

CRIKVENICA Seminar SDLSN “Perspektiva mladih u javnoj upravi”

Mladi_Crikv230409_1

(SDLSN, 23. travnja 2009.) Danas je s radom završio dvodnevni seminar u organizaciji Odbora mladih Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske, pod nazivom “Perspektiva mladih u javnoj upravi”, koji kao projekt financira međunarodna sindikalna udruga Public Services International (PSI).
sdlsn_www220U fokusu seminara razmatrani su problemi mladih u državnim, lokalnim i javnim službama te dogovorene konkretne akcije Sindikata kako bi se utvrdilo može li javna uprava računati na svoje mlade kadrove u perspektivi ili oni svoju javnu službu doživljavaju kao odskočnu dasku za bolje plaćene poslove u drugim sektorima odnosno, slabo plaćeno, ali ipak relativno sigurno zaposlenje.
Stoga će Odbor mladih SDLSN provesti anketu među zaposlenima do 35 godina starosti u tijelima državne, lokalne i javne uprave kako bi mogao izraditi “profil” prosječnog mladog službenika i spoznati što ga je motiviralo kada je u pitanju javna služba te vidi li u njoj svoju budućnost.

Mladi_Crikv230409_3

Pored toga, Sindikat zanima i sociološki i kulturološki profil mladih službenika pa će tako anketa sadržavati i pitanja odnosa prema politici, sindikatima, ali i osobnim kulturnim afinitetima mladih.
Cilj ankete je stvoriti bazu referentnih podataka o mladima u javnoj upravi, kao značajnoj specifičnoj skupini zaposlenika kojima se Sindikat obraća i uočiti probleme s kojima se susreću u obavljanju službe te definirati djelovanje i akcije na rješavanju tih problema.

Mladi_Crikv230409_2

Uočena je potreba da se Sindikat pri tome legitimira kao interesna udruga i forum, unutar kojeg će mladi službenici moći utjecati na poboljšanje vlastitog statusa, u često rigidnom i novim inicijativama nesklonom radnom okruženju državnih, lokalnih i javnih službi.
Zaključeno je da budućnost Sindikata ovisi o njegovoj fleksibilnosti i sposobnosti pronalaženja odgovora na probleme različitih skupina zaposlenika koje predstavlja i njihovom zajedničkom sinergijskom djelovanju, pri čemu je uključivanje mladih službenika, koji su zainteresirani za poboljšanje kvalitete rada i učinkovitosti službi u kojima rade, pretpostavka za premošćivanje generacijskog jaza između starijih i rješavanju statusnih pitanja usmjerenijih članova.