CROATIA OSIGURANJE odbija isplatiti osigurninu obitelji preminulog vatrogasca

“Croatia osiguranje odbija isplatiti osigurninu obitelji preminulog vatrogasca”

Iako Croatia osiguranje tvrdi kako se Javna vatrogasna postrojba Đurđevac ne nalazi na popisu korisnika državnog proračuna koji im je dostavilo Ministarstvo financija, Sindikat kaže da osigurateljna obveza Croatia osiguranja nedvojbeno postoji

co_vl230415

AUTOR: Karolina Lubina

(VEČERNJI LIST, 23. travnja 2015.) Iako je Javna vatrogasna postrojba Đurđevac osigurana kod Croatia osiguranja, oni odbijaju isplatiti osigurninu supruzi preminulog vatrogasca s obrazloženjem da se postrojba ne nalazi na popisu korisnika državnog proračuna koji su osigurani u Croatia osiguranju, objavio je danas Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske.

vl_logo170214Iako Croatia osiguranje tvrdi kako se Javna vatrogasna postrojba Đurđevac ne nalazi na popisu korisnika državnog proračuna koji im je dostavilo Ministarstvo financija, Sindikat kaže da osigurateljna obveza Croatia osiguranja nedvojbeno postoji s obzirom na to da je na stranicama Ministarstva financija objavljen “Popis proračunskih korisnika proračuna JLP(R)”, na kojem se pod rednim brojem 39. nalazi Javna vatrogasna postrojba Đurđevac.

Sindikat se početkom ožujka zbog neisplate osiguranja obitelji zaposlenika javne vatrogasne postrojbe dopisom obratio i Ministarstvu financija, ali do danas nije dobio odgovor, kao ni supruga osigurninu na koju po polici osiguranja ima pravo.

U Croatia osiguranju objašnjavaju kako im je Državni ured za središnju javnu nabavu dao informaciju kako su samo djelatnici Hrvatske vatrogasne zajednice osigurani na temelju police osiguranja od posljedica nesretnog slučaja. Tu se ne ubrajaju vatrogasne postrojbe grada Zagreba, te drugih gradova i općina jer isti nisu korisnici državnog proračuna.

– Naknadno, 25.03.2015. god. dobili smo novo očitovanje Državnog ureda za središnju javnu nabavu u kojem se navodi da je u ponovnom kontaktu Ureda s Ministarstvom financija utvrđeno da su svi zaposlenici u javnim vatrogasnim postrojbama osigurani temeljem police od posljedica nesretnog slučaja, uz napomenu da je odredbom članka 128. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike utvrđeno da se Vlada RH obvezuje da će odredbe Kolektivnog ugovora, u pogledu plaće i materijalnih prava, primjenjivati i na profesionalne vatrogasce. Slijedom navedenog pristupili smo reviziji otklonjenih zahtjeva i u postupku smo ponovnog utvrđivanja osigurateljne obveze. Istodobno navodimo da smo obitelji pok. osiguranika temeljem police ugovaratelja Javne vatrogasne postrojbe Đurđevac, dana 02.03.2015. god. isplatili osiguranu svotu za smrt uslijed bolesti u iznosu od 75.000 kn – stoji u očitovanju Croatia osiguranja.

CO: Isplatili smo 75.000 kuna

vatrogasci_sd230415

NOVIJE
PRIOPĆENJE CROATIA OSIGURANJA: Isplatili smo 75.000 kuna

(SLOBODNA DALMACIJA, 23. travnja 2015.) Točno je da je od strane obitelji pok. osiguranika inače djelatnika Javne vatrogasne postrojbe Đurđevac, dana 05.02.2015. god. našem Društvu prijavljena smrt po polici Ministarstva financija, kojom su osigurani svi korisnici Državnog proračuna.

SD_logo240Navedenom policom osigurano je 248.852 osobe, što brojem odgovara popisu iz Registra zaposlenih u javnom sektoru, a u kojem registru se ne navode javne vatrogasne postrojbe, već samo Hrvatska vatrogasna zajednica koji broji 19 zaposlenih.

Slijedom navedenog 06.02.2015. uputili smo službeni dopis Državnom uredu za središnju javnu nabavu sa zahtjevom za očitovanjem u pogledu osigurateljnog pokrića djelatnika javnih vatrogasnih postrojbi.

25.02.2015. god. od Državnog ureda za središnju javnu nabavu dobili smo službeno očitovanje slijedećeg sadržaja: “Vaš upit proslijeđen je Ministarstvu financija koje je ugovaratelj osiguranja, te smo od istih dobili odgovor kako su samo djelatnici Hrvatske vatrogasne zajednice osigurani na temelju police osiguranja od posljedica nesretnog slučaja. Tu se ne ubrajaju vatrogasne postrojbe grada Zagreba, te drugih gradova i općina jer isti nisu korisnici državnog proračuna.”

Slijedom dobivenog službenog očitovanja, 26.02.2015. god. uputili smo dopis obitelji pok. osiguranika kojim smo otklonili njihov zahtjev uz naprijed navedeno obrazloženje.

Naknadno, 25.03.2015. god. dobili smo novo očitovanje Državnog ureda za središnju javnu nabavu u kojem se navodi da je u ponovnom kontaktu Ureda s Ministarstvom financija utvrđeno da su svi zaposlenici u javnim vatrogasnim postrojbama osigurani temeljem police od posljedica nesretnog slučaja, uz napomenu da je odredbom članka 128. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike utvrđeno da se Vlada RH obvezuje da će odredbe Kolektivnog ugovora, u pogledu plaće i materijalnih prava, primjenjivati i na profesionalne vatrogasce.

Slijedom navedenog pristupili smo reviziji otklonjenih zahtjeva i u postupku smo ponovnog utvrđivanja osigurateljne obveze.

Istodobno navodimo da smo obitelji pok. osiguranika temeljem police ugovaratelja Javne vatrogasne postrojbe Đurđevac, dana 02.03.2015. god. isplatili osiguranu svotu za smrt uslijed bolesti u iznosu od 75.000,00 kn.

S poštovanjem,
Korporativne komunikacije
CROATIA osiguranje d.d.

RANIJE
Sindikat: Croatia osiguranje odbija isplatiti novac obitelji preminulog vatrogasca

(SLOBODNA DALMACIJA, 23. travnja 2015.) Iako je Javna vatrogasna postrojba Đurđevac osigurana kod Croatia osiguranja, ta je osiguravateljska tvrtka odbila isplatiti osigurninu supruzi preminulog vatrogasca s obrazloženjem da se postrojba ne nalazi na popisu korisnika državnog proračuna koji su osigurani u Croatia Osiguranju, izvijestio je u četvrtak Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske.

SD_logo240Kao razlog odbijanja isplate osigurnine Croatia osiguranje navodi da se Javna vatrogasna postrojba Đurđevac ne nalazi na popisu korisnika državnog proračuna koji im je dostavilo Ministarstvo financija, pa slijedom toga ne postoji njihova osigurateljna obveza.

Iz Sindikata tvrde da osigurateljna obveza Croatia osiguranja nedvojbeno postoji, a u prilog tome navode da je na mrežnim stranicama Ministarstva financija objavljen “Popis proračunskih korisnika proračuna JLP(R)”, na kojem se pod rednim brojem 39. nalazi Javna vatrogasna postrojba Đurđevac.

Ističu da su se početkom ožujka zbog neisplate osiguranja obitelji zaposlenika javne vatrogasne postrojbe dopisom obratili i Ministarstvu financija, no do danas nisu dobili odgovor, kao ni supruga osigurninu na koju po polici osiguranja ima pravo.

“Stoga se postavlja pitanje mogu li se osiguravatelj i ugovaratelj police osiguranja tako bezobzirno odnositi prema onima zbog kojih je polica zaključena i trebaju li osiguranici ustati tužbom kako bi im se isplatio ugovoreni iznos osigurnine zbog nesretnog slučaja”, stoji u priopćenju sindikata.

POLICA OSIGURANJA
CROATIA OSIGURANJE odbija isplatiti osigurninu obitelji preminulog vatrogasca

jvp_djurdjevac_osiguranje

…za uvećanje klikni na sliku

(SDLSN, 23. travnja 2015.) Iako je policom osiguranja osoba od posljedica nesretnog slučaja sklopljenom sa Ministarstvom financija osigurano 248.852 osoba – zaposlenika korisnika državnog proračuna za slučaj smrti uslijed nezgode, bolesti i trajnog sdlsn_www220invaliditeta uslijed nezgode, osiguravatelj CROATIA OSIGURANJE odbija isplatiti osigurninu supruzi od bolesti preminulog vatrogasca Javne vatrogasne postrojbe Đurđevac, premda se u polici kao osiguranici navode i javne vatrogasne postrojbe.

Kao razlog odbijanja isplate osigurnine CROATIA OSIGURANJE navodi da se “Javna vatrogasna postrojba Đurđevac ne nalazi na popisu korisnika Državnog proračuna koji nam je dostavljen od strane Ministarstva financija” te “slijedom navedenog ne postoji naša osigurateljna obveza”.

jvp_djurdj2

Međutim, na mrežnim stranicama Ministarstva financija objavljen je “Popis proračunskih korisnika proračuna JLP(R)”, u kojem se pod rednim brojem 39. nalazi Javna vatrogasna postrojba Đurđevac, iz čega proizlazi da “osigurateljna obveza” CROATIA OSIGURANJA nedvojbeno postoji.
Sindikat se početkom ožujka zbog neisplate osiguranja obitelji zaposlenika javne vatrogasne postrojbe dopisom obratio i Ministarstvu financija, ali do danas nije dobio odgovor, kao ni supruga osigurninu na koju po polici osiguranja ima pravo.
Stoga se postavlja pitanje mogu li se osiguravatelj i ugovaratelj police osiguranja tako bezobzirno odnositi prema onima zbog kojih je polica zaključena i trebaju li osiguranici ustati tužbom kako bi im se isplatio ugovoreni iznos osigurnine zbog nesretnog slučaja. S. Kuhar