Čudan slučaj konačno riješen nakon deset godina

VLADA SE ODREKLA KAMATA
Čudan slučaj konačno riješen nakon deset godina

vlada_vl120615

Koliko je cijeli slučaj čudan, govori i niz različitih primjera konzumiranja mogućnosti 50-postotnog uvećanja plaće što je bilo regulirano i zakonom u Podunavlju

AUTOR: Branimir Bradarić

(VEČERNJI LIST, 12. lipnja 2015.) Poslije gotovo deset godina dio zaposlenika državnih institucija na Području posebne državne skrbi (PPDS) riješio je dio svojih problema s kojima se suočavaju.

vl_logo170214Naime, ovotjednom odlukom Vlade RH donesena je Odluka o otpisu zakonskih zateznih kamata na potraživanja koja je Republika Hrvatska ostvarila prema zaposlenima na području hrvatskog Podunavlja temeljem pravomoćnih rješenja o protuovrhi radi povrata stečenog bez osnove. Naime, radi se o zahtjevu radnika, koje je ostvario niz zaposlenih u državnim institucijama, a koji su prema važećim zakonima imali pravo na 50-postotno uvećanje plaće na ime rada na PPDS.

Nakon što je dijelu radnika onemogućeno korištenje tih prava, reguliranih zakonom, radnici su tužili državu i dobili presudu na Županijskom sudu. Poslije toga su im isplaćeni novci zajedno sa kamatama. Vrhovni sud prvo donosi odluku u korist radnika da bi dvije godine poslije njihova presuda bila suprotna i prema njoj isti ti djelatnici bili su dužni državi vratiti isplaćena sredstva zajedno sa kamatama. Uslijedili su brojni razgovori i pregovori koji su konačno u četvrtak završeni.

Prema odluci Vlade otplata glavnice duga može se odobriti osobama u vidu jednokratne otplate ili otplate u obrocima za razdoblje do najduže pet godina. Otpis zakonskih zateznih kamata i otplata glavnice duga odobrit će se na temelju pojedinačno podnesenih zahtjeva, stoji u odluci Vlade RH. Država se ovom odlukom odrekla oko 1,5 milijuna kuna na ime kamata.

– Možemo reći da smo djelom zadovoljni jer ipak nećemo morati plaćati dalje zakonske kamate. Dobili smo i rok tijekom kojega trebamo vraćati taj dobiveni iznos. Sada konačno možemo početi normalno živjeti jer znamo na čemu smo te dugovanje vraćati od svoje plaće, kaže Josip Kustura iz Iloka. Dodaje da su neki, sukladno prvoj presudi, dobili i do 250.000 kuna koje će sada morati vraćati. Koliko je cijeli ovaj slučaj čudan govori i to da je u Podunavlju niz različitih primjera konzumiranja mogućnosti 50-postotnog uvećanja plaće što je bilo regulirano i zakonom.

Naime, niz je primjera da u jednom te istom uredu sjedi djelatnik koji je godinama dobivao plaću uvećanu za 50 posto i ne mora državi ništa vraćati, djelatnik koji mora državi vratiti kompletan iznos kao i treći koji niti danas ne znaju što će i kako će.

Pročitajte još…