DAN NEOVISNOSTI REPUBLIKE HRVATSKE

DAN NEOVISNOSTI REPUBLIKE HRVATSKE

neovisnost

(HRT, 8. listopada) – Zastupnici Hrvatskog sabora na današnji su dan 1991. jednoglasno prihvatili odluku o raskidanju državno-pravnih veza sa SFRJ. Tom je odlukom Republika Hrvatska postala suverena i samostalna država. Zbog opasnosti od zračnih napada JNA, zasjedanje Sabora održano je u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici u Zagrebu.

Tom su odlukom sva tijela SFRJ izgubila legitimitet u Hrvatskoj, a jugoslavenska vojska proglašena je agresorom. Odluka je donesena na temelju referenduma hrvatskih građana od 19. svibnja 1991., a u skladu s ustavnim pravom Republike Hrvatske na samoodređenje.

U vremenu od referenduma do donošenja saborske odluke o raskidanju svih državno-pravnih veza Hrvatske sa SFRJ jugoslavenska je vojska uz pomoć srpskog agresora izvršila najžešći napad na Hrvatsku. Bezobzirno su uništavane bolnice, škole, crkve, kulturni spomenici i drugi civilni objekti. U toj je agresiji (7. listopada 1991.) bombardirana povijesna jezgra Zagreba – Banski dvori, tadašnja rezidencija hrvatskog Predsjednika.