Dan žena: Od ženskih radničkih demonstracija do cvijeta i večere

8mart_vl080312

Zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća, na današnji su dan 1857. godine tekstilne radnice prosvjedovale njujorškim ulicama. Policija ih je rastjerala, međutim, prosvjedi su se nastavljali sljedećih godina, a 1908. New Yorkom je marširalo 15 tisuća žena tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Dvije godine kasnije ustanovljen je Međunarodni dan žena, koji je godinu potom obilježilo više od milijun ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj, Švicarskoj…

vl_logo180909Zapadne zemlje 30-ih godina prošlog stoljeća prestale su ga obilježavati poistovjećujući Dan žena s komunističkim korijenima, dok je u socijalističkim zemljama bio državni praznik, a takav je i danas u Rusiji i bivšim sovjetskim državama. Feminističko je značenje Dana žena odnijelo prevagu nad političkim pa su 1975., Međunarodne godine žene, Ujedinjeni narodi službeno počeli obilježavati Međunarodni dan žena.

Kako u Hrvatskoj često kaskamo, 90-ih se dotadašnji “Osmi mart” zdušno se ignorirao, međutim, posljednjih se godina sve više ponovno obilježava. Aktivisti(ce) i udruge za ženska prava organiziraju na ovaj dan razna prigodna događanja kojima nastoje upozoriti da, iako su brojnije – u EU je čak 40% više žena u populaciji starijoj od 65 godina – žene još uvijek imaju slabiju poziciju u svim segmentima društva. Primjerice, u državnoj upravi žene rade, a muškarci šefuju – vidi se iz podataka koje je prikupio Siniša Kuhar, glavni tajnik državnoslužbeničkog sindikata. Od 28.880 državnih službenika i namještenika, 64,5% čine žene, međutim, od četiri potpredsjednika Vlade jedna potpredsjednica je žena, od 20 ministara četiri su žene, od 20 zamjenika ministara žena je sedam…

Dok mnoge žene misle da ima još dosta posla kako bismo došli do stvarne ravnopravnosti u našem konzervativnom društvu, druge naprosto vole dobiti cvijet i pažnju, makar samo na taj dan.

Podijeljena mišljenja žena iz javnog života

Ivana Kindl: Najbolja sjećanja na Dan žena su mi iz djetinjstva. To je bilo nekako posebno ozračje i svim su se ženama dijelili karanfili. Što se mene tiče, neću dramatizirati ako od dragog ne dobijem neki oblik pažnje.

Sandra Bagarić: Meni je svaki dan Dan žena. Proslavit ću ga radno u Kazalištu Komedija s Đanijem Stipaničevim i Ervinom Baučićem. Mislim da bi se taj dan svaka 
žena trebala osjećati posebno. I trebalo bi 
žene obasipati 
karanfilima.

Mirjana Krizmanić: Ne obilježavan taj dan jer mislim da se svaki dan u godini treba posvećivati ženama, tim više jer živimo u zemlji u kojoj i danas žene imaju, u prosjeku, petanest posto manju plaću od svojih muških kolega!

Leona Paraminski: Ne slavim Dan žena jer nisam tip koji pridaje veliku važnost blagdanima općenito. Dan ću provesti radno na probama u kazalištu. Osim toga, ne vidim zašto bi se nježnost i pažnja voljenoj osobi pokazivali samo jedan dan u godini.

ŽENE RADE, MUŠKARCI ŠEFUJU

8mart_nl080312_100(NOVI LIST) ZAGREB Rad državnih službi najvećim dijelom počiva na »ženskim leđima«, ali najviše funkcije premoćno dobivaju muškaraci – podsjeća Sindikat državnih i lokalnih službenika povodom Međunarodnog dana žena.

Žene čine oko 65 posto državnih službenika.

Obrazovanije su od kolega muškaraca.

Usprkos ženskoj premoći u državnim službama, i nova je vlast na čelna mjesta izvršnih tijela postavila puno više muškaraca nego žena. (V. R.)