DARUVAR: Odbor državnih službenika i namještenika u MORH i OSRH o Zakonu o plaćama i izdvajanju službenika u sustavu obrane

DARUVAR: Odbor državnih službenika i namještenika u MORH i OSRH o Zakonu o plaćama i izdvajanju službenika u sustavu obrane

OdborMORH_Daruvar2

(SDLSN, 4. ožujka) DARUVAR – Odbor državnih službenika i namještenika u MORH i OSRH u protekla je dva dana razmatrao položaj zaposlenika u sustavu obrane s dva aspekta, Nacrta prijedloga Zakona o plaćama državnih službenika i nastavka izdvajanja “civila” u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama RH sukladno Dugoročnom programu razvoja Oružanih snaga.

O Zakonu o plaćama državnih službenika
O Zakonu o plaćama državnih službenika informirali su ih članovi Povjerenstva Vlade RH za izradu Zakona, zamjenik Predsjednika Sindikata Boris Pleša i tajnik Sindikata Siniša Kuhar.

OdborMORH_Daruvar1Sindikalne povjerenike u MORH i OSRH pri tome su najviše zanimali početni koeficijenti službenika i namještenika po stručnim spremama i najavljena mogućnost gubitka dodatka za minuli rad, odnosno 0,5 posto po godini staža, te status namještenika.

Naime, samo u OSRH ima preko 3.100 namještenika, na koje se neće primjenjivati Zakon o plaćama državnih službenika, već Uredba o plaćama državnih namještenika.

Povjerenici su stoga od Sindikata zatražili jednak angažman i kad su u pitanju namještenici, budući da se radi o punopravnim članovima Sindikata koji su Zakonom o državnim službenicima postali zaposlenici drugog reda u državnoj službi.

Pri tome je istaknuto kako su službenička i namještenička radna mjesta u OSRH specifična u odnosu na ostatak državne uprave, s obzirom na velik broj specijalista u određenim zanimanjima, koji su od posebnog značaja za održavanje bojeve spremnosti OSRH.

Tajnik Ministarstva obrane Petar Barač o izdvajanju službenika i namještenika u MORH i OSRH
OdborMORH_Daruvar3Gost na sjednici Odbora bio je tajnik Ministarstva obrane Petar Barač, koji je nazočne upoznao s planovima Ministarstva vezanim uz izdvajanje državnih službenika i namještenika, kojih trenutno u MORH ima 1740, a u OSRH 3761.

Barač je rekao kako se ove godine planira izdvajanje oko 850 zaposlenih, od čega bi najveći broj bili djelatnici Službe za gospodarenje nekretninama kojima je ponuđen nastavak rada u trgovačkom društvu “PLETER”, dok bi se ostatak izdvojio kroz prirodni odljev, odnosno odlazak u redovnu mirovinu,  izdvajanje Zrakoplovnog remontnog zavoda iz sustava i njegove pretvorbe u državno poduzeće, te izdvajanje na osobni zahtjev zaposlenika.

Tajnik Barač govorio je i o izmjenama i dopunama Zakona o obrani i Zakona o službi u Oružanim snagama i odgovarao na pitanja sindikalnih povjerenika, kojima je ovim susretom pružena prilika da informaciju dobiju izravno od čelnika koji po svojoj funkciji predstavlja “filter” za sve procese koji se zbivaju u Ministarstvu obrane.

Pored pitanja, sindikalni povjerenici iznijeli su i prijedlog da se formira koordinacija između predstavnika sindikata i MORH koja bi trebala razmotriti položaj djelatnika uprava i ureda za obranu, u svezi sa zakonskim promjenama na području novačenja i vojne obveze, te da se konačno započne sa sustavnim rješavanjem pitanja zaštite na radu – formiranjem i ekipiranjem odgovarajuće službe zaštite na radu.

OdborMORH_Daruvar_Pivovara1

Posjet Daruvarskoj pivovari

UŽIVALI U “STAROM ČEŠKOM” PIVU
Boravak u Daruvaru članovi Odbora državnih službenika i namještenika u MORH i OSRH Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske iskoristili su za posjet najstarijoj hrvatskoj pivovari, koja je osnovana daleke 1840 godine i naučili mnogo o tome kako se radi dobro pivo, okrunivši svoj posjet degustacijom “STAROG ČEŠKOG” piva u društvu s predsjednikom Nadzornog odbora Daruvarske pivovare Orsatom Zovkom.

OdborMORH_Daruvar_Pivovara2Obilazeći pogone pivovare u društvu tehničkog direktora i majstora pivara Kreše Marića saznali smo od čega se pivo u stvari radi, što je to “lager” pivo, zašto je “STARO ČEŠKO” posebno u odnosu na ostale, kako se toči pivo i kako dulje održati pjenu u čaši.

Ponosni domaćini od svog piva vrsne kakvoće i tradicionalne tehnologije, koja ga izdvaja od  piva drugih proizvođača, koji zbog zahtjeva tržišta pivo proizvode uz (pre)veliku primjenu kemijskih aditiva, očekuju da u skoroj budućnosti potvrdu svoje kvalitete doživi i na tržištu koje sve više cijeni kvalitetu “Starog češkog”.

OdborMORH_Daruvar_Pivovara3

Degustirajući “Staro češko” sindikalci i pivari razgovarali su i o mogućnosti prezentacije ovog hrvatskog brenda na 13. športskim susretima SDLSN 9. do 13. svibnja u Zatonu kod Zadra. Za jedan susret sasvim dovoljno. Zar ne?