Dijana Pleština u “humanitarnoj misiji” rušenja cijene života pirotehničara

Sindikati pirotehničara pokrenuli postupak mirenja, moguć i štrajk

mina

ZAGREB, 28. siječnja 2013. (Hina) – Pregovarački odbor sindikata koji okupljaju zaposlene na poslovima humanitarnog razminiranja prekinuo je kolektivne pregovore s Hrvatskim centrom za razminiranje (HCR) i pokrenuo postupak mirenja, nakon čega je moguć i štrajk pirotehničara, izvijestili su danas predstavnici sindikata.

hina_print_logoRazlog prekida kolektivnih pregovora je prijedlog poslodavca da se drastično smanje plaće pirotehničara – za čak 30 posto, dok su sindikati bili spremni prihvatiti 10-postotno smanjenje plaća, navodi Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske.
Prosječna plaća pirotehničara kreće se između 10.000 i 11.000 kuna, a s predloženim smanjenjem bila bi između 7.000 i 8.000 kuna. Na zaposlene u HCR-u u pogledu ostalih materijalnih prava poput regresa, božićnice, dara za djecu i drugih, primjenjuju se odredbe Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe, čime su već dali svoj danak smanjenju rashoda u državnom proračunu za zaposlene u javnim službama, ističe taj sindikat.
U pregovaračkom odboru su predstavnici četiriju sindikata, a tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš tvrdi kako vodstvo HCR-a ucjenjuje sindikalce da će, ako odbiju prihvatiti 30-postotno smanjenje plaća, usvojiti pravilnik o radu kojim će plaće pasti za čak 60 posto.
Zbog toga je moguće da će sindikati, odmah po završetku postupka mirenja, organizirati štrajk pirotehničara, najavljuje Kiš.

HRVATSKI CENTAR ZA RAZMINIRANJE PRED ŠTRAJKOM
Dijana Pleština u “humanitarnoj misiji” rušenja cijene života pirotehničara

mine_znak

(SDLSN, 28. siječnja 2013.) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH podnio je danas Gospodarsko-socijalnom vijeću zahtjev za pokretanje postupka mirenja zbog prekida kolektivnih pregovora između pregovaračkog odbora sindikata i Hrvatskog centra za razminiranje.

sdlsn_www220Razlog prekida kolektivnih pregovora je pozicija poslodavca koji predlaže drastično smanjenje plaće pirotehničara od 30 posto, dok su sindikati bili spremni prihvatiti 10-postotno smanjenje plaće.
Inače, na zaposlene u HCR-u u pogledu ostalih materijalnih prava poput regresa, božićnice, dara za djecu i drugih primjenjuju se odredbe Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama, čime su već dali svoj danak smanjenju rashoda u državnom proračunu za zaposlene u javnim službama.
Prosječna plaća pirotehničara kreće se između 10 i 11.000 kuna mjesečno što koja bi se s predloženim smanjenjem kretala između sedam i osam tisuća kuna.
Zbog čega se u javnim službama u proces smanjenja plaća kreće baš sa zaposlenima u Hrvatskom centru za razminiranje i radnicima čiji život svakog trena može biti prekinut tijekom obavljanja redovitog rada na poslovima razminiranja, nije nam jasno, ali možda Vlada time želi poslati poruku zaposlenima i sindikatima u javnom sektoru da za nju ljudski život ima novu, 30 posto manju cijenu.
Pri tome poslodavac tvrdi kako se prijedlogom smanjenja dodataka na posebne uvjete rada plaće ne smanjuju, čime su posebno ogorčeni upravo oni koji žive od “nadnice za strah” koja se određuje visinom dodatka zbog posebnih uvjeta rada, a koji predstavlja sastavni dio plaće.
Cinizmu ovakvog obrazloženja posebnu težinu daje činjenica da se pregovori o novom kolektivnom ugovoru vode već gotovo četiri mjeseca jer je Lady Di hrvatskog razminiranja i predsjednica Upravnog vijeća HCR-a te ravnateljica Ureda za razminiranje Dijana Pleština bila bolesna i na putu u Kanadi.

Pročitajte još…