Diplomate unaprijedili, ali im sakrili imena

ZAPOSLENI U MINISTARSTVU VANJSKIH POSLOVA BUNE SE ZBOG NAČINA NAPREDOVANJA
Diplomate unaprijedili, ali im sakrili imena

Navodno se pripremaju i nova promaknuća uoči Dana hrvatske diplomacije, a čelnici uprava i odjela dobili samo usmeni nalog da istaknu ograničeni broj kandidata, upozoravaju iz sindikata

mvpei_nl300509ZAGREB – U Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija buja nezadovoljstvo načinom na koji se u diplomatskoj službi napreduje u viša diplomatska zvanja. Nezadovoljstvo, kako nam tvrde naši sugovornici, posebno izaziva nedostatak informacija o tome tko je i prema kojim kriterijima napredovao. Protiv netransparentnosti pobunila se i podružnica sindikata u Ministarstvu. Svoje su članove stoga obavijestili da je, primjerice, u siječnju “na netrasparentan način” u viša diplomatska zvanja promaknuto 16 djelatnika, a da sindikat do danas o tome nije dobio informaciju, kao niti informaciju o kriterijima “koji su (ako su?) primjenjivani”. Čelništvu Ministarstva posebno zamjeraju što je prekinuta “ranija dobra praksa” da se imena promaknutih djelatnika objave na internetu.

 

Nedostatak komunikacije
Da je dio djelatnika Ministarstva nezadovoljan, potvrdila nam je i sindikalna povjerenica Tuga Tarle.
– Članovi sindikata su ogorčeni zbog nedostatka transparentnosti i nedostatka komunikacije u stvarima koje se tiču njihove egzistencije, kazala nam je Tarle, dodavši da i sama dijeli ogorčenje sindikalnog članstva. Promaknuće u više diplomatsko zvanje obično znači i veću plaću, napredovanje u službi, a i mogući odlazak u inozemstvo.

novilist_logoNaši sugovornici iz Ministarstva, koji nisu željeli biti imenovani, kazali su nam, pak, da ne žele tek tako dizati galamu, nego da im je cilj profesionalizacija službe, transparentni odnos kao i poštivanje radnika i njihovog rada.
U dopisu sindikalne podružnice navode se još neke neslužbene informacije o napredovanjima: da se, navodno, u MVPEI-ju pripremaju nova promaknuća uoči Dana hrvatske diplomacije i da su čelnici uprava i odjela dobili samo usmeni nalog da istaknu ograničeni broj kandidata za ta promaknuća.
Iz Ureda glasnogovornika MVPEI-ja tvrde, međutim, da za Dan diplomacije 10. lipnja “nisu predviđena promaknuća”. Ujedno su potvrdili da je početkom ove godine promovirano 15 djelatnika, kao i da se ti podaci više ne objavljuju jer “to nije propisima definirana obveza Ministarstva”. Neslužbeno, tvrde i da je moguće da svaki načelnik za svoj odjel objavi podatke o promaknućima, ako to želi.

Pritisak pojedinaca
No, objašnjenje glasnogovornika Marija Draguna o nezadovoljstvu dijela djelatnika vrlo je oštro.
– Poodavno nam je jasno da vam se ne obraća ona većina zaposlenika MVPEI-a koji časno i predano obavljaju svoj posao, nego pojedinci koji medijskim pritiskom, umjesto radom, nezasluženo pokušavaju poboljšati svoj materijalni položaj, poručio je Dragun.
Prema tvrdnjama iz Ureda glasnogovornika, ministar Gordan Jandroković prekinuo je praksu da se diplomatska zvanja dodjeljuju i nediplomatskom osoblju samo zbog povećanja plaća te je tražio da se uvede “restriktivniji model promaknuća”. “Prije svega, to je napravio zbog sprječavanja narušavanja ugleda Ministarstva, ali i djelatnika koji svojim radom i zalaganjem istinski zaslužuju promaknuća”, ističu, dodajući da je ipak Jandroković pritom tražio brža promaknuća mladih obrazovanih kadrova.
Irena FRLAN