DNEVNIK HRT: Što je pošlo krivo na Kornatu?

DNEVNIK HRT: Što je pošlo krivo na Kornatu?

Magdic_HRT020907_1

(HRT, 2. rujna) – Što je zapravo pošlo krivo na Kornatu, a trebala je biti rutinska vatrogasna akcija, pokazat će istraga. Županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica isključuje navode da su vatrogasci stradali zbog eksplozije spremnika s benzinom za pogon pumpi s vodom.

I ravnatelj policije Marijan Benko kaže da još ništa ne može potvrditi jer su vještačenja u tijeku i sam uzrok stradavanja još se ispituje. A kako je sve teklo?

Magdic_HRT020907_2

Prijepodne u uvali Vrulje buknuo je požar. Nakon dojave u helikopter su se ukrcala 23 vatrogasca. Zbog vjetra koji širi vatru prema kućama u Kravljačici iz helikoptera na teren izlaze šestorica gasitelja. Preostalih 17 helikopter spušta na drugu frontu, kod Velog vrha. Iz te skupine udaljavaju se trojica gasitelja koji se vraćaju po izgubljeni mobitel, što im spašava život, kao i Jošku Klariću koji se odvojio da bi pronašao najbolje mjesto za signal.

Na mjestu pogibije ostaje 13 gasitelja. Premda nema službenih potvrda, oni su najvjerojatnije stradali zbog eksplozije koju su mogli uzrokovati spremnici s benzinom koji pokreće pumpe za vodu. Mladen Magdić, predsjednik Sindikata vatrogasaca, uvjeren je da gasitelji nisu mogli stradati samo zbog požara koji je zahvatio nisko raslinje.

Magdic_HRT020907_4

Tu je tezu potvrdio i patolog splitske bolnice.

Magdić tvrdi da je požar bio u isključivoj domeni županijskoga vatrogasnog zapovjedništva. Najveća odgovornost u tom slučaju pada na Dražena Slavicu koji određuje tko i s kakvom opremom izlazi na teren. Postavlja se pitanje i jesu li u tom slučaju vatrogasci prije iskrcavanja trebali imati brentače napunjene vodom jer su išli na otok za koji se zna da na njemu nema pitke vode.

Magdic_HRT020907_3

Prema Benkovim riječima, policija utvrđuje i eventualnu odgovornost zbog upućivanja vatrogasaca na teren i koju su opremu pritom imali. Istraga bi trebala utvrditi i kako je tekla komunikacija. Nepokrivenost mobilnom mrežom i loša radioveza bile su dodatne otežavajuće okolnosti.

Unatoč tvrdnjama državnog vrha da vatrogasni sustav potpuno funkcionira, s time se ne slažu u Sindikatu vatrogasaca. Organizacijski, vatrogasci su na koljenima, a pri izboru zračnih snaga struka se zaobilazi.