DNEVNIK HRT: Vlada pokrenula lančanu reakciju

DNEVNIK HRT: Vlada pokrenula lančanu reakciju

morh_place_film(Dnevnik HRT-a, 25. travnja 2008.) Odluka Vlade da poveća plaće djelatnim vojnim osobama pokrenula je lančanu reakciju svih koji su na državnim jaslama. Prvi su se oglasili državni službenici i policajci. Dakako i oni traže veće plaće.

Razloga za slavlje nemaju svi u MORH-u jer veće plaće dobiva 17.000 djelatnih vojnih osoba, a 5.000 civilnih zaposlenika ni lipe. Ministru Vukeliću sindikat zamjera što je povećanjem plaće radnicima Zrakoplovno tehničkog zavoda koji servisiraju zrakoplove doveo u neravnopravan položaj civile Remontnog zavoda koji servisiraju oružje kopnene vojske.

 

Predsjednik SDLSN, Boris Pleša: “Stječe se dojam da u MORH-u postoje dva sustava i mi tražimo od ministra obrane hitan sastanak kako bi dogovorili ujednačen način plaćanja svih djelatnika zavoda, kako za zrakoplove, tako i za kopnenu vojsku.

Ako se to ne dogodi najvaljuju da će se njihovi članovi povući iz svih vijeća koji sudjeluju u procesu reorganizacije i reforme MORH-a.

Očekivano, nezadovoljna je i policija. Podupiru povećanje plaća vojsci, ali isto traže i za sebe.

To više što je i dosad plaća vojnika bila veća od njihove za četiri posto.

 

Predsjednik NSDMUP-a, Zdravko Lončar: “Očekujemo da se na adekvatan način vrednuje i verificira rad policajca. Mi smo svjedoci da je naš kolega poginuo. Naši kolege policajci ginu. Većina njih je svjesna kad dolazi u policiju da može poginuti ili ne daj bože da će morati nekoga lišiti života. Znači nije to jednostavna situacija.

A ni Vladi neće biti jednostavno pronaći izlaz iz situacije u koju se dovela. Ključar državne blagajne ne dovodi u pitanje zasluge policije, ali ne otkriva ima li novca i za njih.

 

Ministar financija, Ivan Šuker: “U sklopu 225.000 zaposlenih u javnim i državnim službama uvijek će se naći jedna grupa koja će reći da je nezadovoljna s ovim ili s onim, ali ovo je dogovor između predsjednika Vlade i predsjednika države da se isprave određene nepravde iz proteklih godina.

Za pohvalu je da se vojsci plaće povećavaju nakon šest godina, no i svi ostali s pravom podsjećaju državu da i oni žive od plaće koju im je nagrizla inflacija.