Dnevnik NoveTV: “Idemo u štrajk”, poručuju vatrogasci!

Dnevnik NoveTV: “Idemo u štrajk”, poručuju vatrogasci!

JVP_place_NovaTV120407“Idemo u štrajk”, poručuju vatrogasci. Još 2004. godine obećane su im izmjene Zakona o vatrogastvu, ali njihov problem još nije riješen. Nadležnima daju rok do 1. lipnja, a nakon toga Odbor vatrogasaca najavljuje prestanak rada.

Ovo je dokument iz rujna 2004. godine u kojem načelnik Uprave za zaštitu i spašavanje Mladen Jurin izvještava vatrogasce o izmjenama i dopunama Zakona.

Ogorčeni, dvije godine nakon obećanja, vatrogasci tvrde da ih Vlada očito ne uzima za ozbiljno. Kako je u tijeku izrada Zakona o plaćama državnih službenika, vatrogasci se s pravom pitaju zašto i oni nisu obuhvaćeni.

Mladen Magdić, predsjednik Odbora profesionalnih vatrogasaca: “Obećano nam je još 2004. godine da će se riješiti konačno ti koeficijenti i posebni uvjeti rada za vatrogasce u javnim vatrogasnim postrojbama. Međutim, do dana današnjeg to još nije riješeno“.

Paradoksalno, čak i čistačice u nekim javnim ustanovama imaju posebne uvjete rada, dok vatrogasci čiji su životi svakodnevno u pitanju takve beneficije nemaju.

No, tu nije kraj problema. Nekomunikacija između službe 112 i vatrogasaca koja često rezultira katastrofom nije rijetka.

Magdić: “Nama je uvijek bio osnovni problem ta komunikacija zato jer sad imate tri službe koje rade pod okriljem vatrogastva u tri ministarstva. Jednostavno, to je teško uskladiti i naš zahtjev je još 2000. bio, zahtjev Sindikata, da se sve uvrsti u jednu agenciju, upravu ili ministarstvo, gdje bi bili i kanaderi i helikopteri i vatrogasci“.

Vlada je dala rok radnoj grupi da problem vatrogasaca riješi do 1. lipnja. Ako problem plaća vatrogasaca koji su zasad ničiji ljudi ne bude riješen oni ogorčeno najavljuju štrajk, bez obzira na tajming u pretpožarnoj sezoni.

Novinarka: Ana Tenžera
Snimatelj: Ivo Maglić