Dnevno.hr o slučaju Enesa Felića i objavi registra hrvatskih branitelja

felic_dnevnoHR140410_final

Karlovački mediji javljaju da je završen pretres stana Karlovčanina Enesa Felića, djelatnika Ministarstva obrane u karlovačkom Uredu za obranu, a vezano za istragu oko objave Registra branitelja. KAportal pak piše kako je opsadno stanje i u karlovačkom Uredu za obranu, ispred čijeg ulaza se nalaze dva vozila vojne policije, a ulaz osigurava policajac. Prema njihovim informacijama počela su i prva uhićenja u Karlovcu – dnevnoHR2privedena je bivša pročelnica karlovačkog Ureda za obranu. Felić je novinarima rekao kako je istina da je imao pristup informacijama o popisu branitelja, ali da nikad ne bi objavio Registar.

Zanimljivo je da se Enes Felić, djelatnik MORH-a bošnjačke nacionalnosti novinarima prije par dana požalio na zlostavljanje na poslu. Pretres stana uslijedilo je ubrzo nakon što je Felić početkom tjedna reporteru Jutarnjeg lista ispričao kako na poslu, u karlovačkom Uredu za obranu, konstantno doživljavanja maltretiranje i diskriminiranje na nacionalnoj osnovi koje provodi državni tajnik Željko Goršić.

Doznao da mu se sprema premetačina

Jutarnji list izvještava da je u utorak MORH-u uputio upit u vezi slučaja Felić, a već u srijedu u njegov su stan u Karlovcu upali su ljudi u crnim odijelima. Enes Felić je, u utorak navečer novinaru Jutarnjeg javio da je na poslu doznao da mu se sprema nešto u vezi s registrom branitelja te nadodao rekao kako se ne bi začudio da mu pretresu stan pod optužbom da je ukrao registar branitelja”. Baš to se i dogodilo.

– Budući da u 23 godine, koliko radim u državnoj službi, nikada nisam disciplinski kažnjavan, ne mogu naći niti jedan razlog kao povod za desetogodišnje maltretiranje, pa vjerujem da je razlog u mojem imenu i prezimenu, odnosno mojoj bošnjačkoj nacionalnoj pripadnosti. Za sve što mi se događa odgovornog držim državnog tajnika Željka Goršića – napisao je, između ostalog, u pismu premijerki Jadranki Kosor, saborskom Odboru za ljudska prava, Pučkom pravobranitelju, Ministarstvu uprave, Sindikatu državnih službenika, te saborskom zastupniku Šemsi Tankoviću Karlovčanin Enes Felić (45). I umjesto njihove pomoći, dobio je premetačinu.

Tanković: Molio me da mu pomognem oko napredovanja

Šemso Tanković, saborski zastupnik bošnjačke nacionalne manjine, potvrdio je za dnevno.hr da je u Karlovcu u više navrata u posljednjih nekoliko mjeseci razgovarao s Enesom Felićem, te da mu je Enes doista pričao da ga maltretiraju na poslu, te da mu ne dozvoljavaju da napreduje.

Zamolio me da mu pokušam pomoći da dobije drugo radno mjesto unutar MORH-a. Ja sam o tome razgovarao s ministrom Vukelićem, no nisam uspio ništa učiniti. Nakon toga sam rekao Enesu da sam učinio sve što sam mogao, te da mu više ne mogu pomoći – prisjeća se Šemso Tanković, te dodaje da mu je teško povjerovati da bi Enes mogao biti umiješan u protuzakonitu objavu registra, no ipak ne može sa sigurnošću tvrditi da je to nemoguće.

– Ako je doista to napravio, onda je i mene doveo u nezgodnu situaciju – napominje Tanković, koji još posjeduje mnogo Enesovih dopisa i dokumenata kojima je taj djelatnik MORH-a pokušao saborskog zastupnika Tankovića uvjeriti da ga u Karlovcu doista maltretiraju na nacionalnoj osnovi, te da u toj diskriminaciji prednjači državni tajnik Željko Goršić.

Kuhar: Žalio nam se na sukob s Goršićem

Siniša Kuhar, glavni tajnik Sindikata državnih službenika, također je za dnevno.hr potvrdio da mu se Enes Felić žalio na odluku o premještaju s radnog mjesta u Karlovcu, na radno mjesto na Plesu.

Smatra da je oštećen jer mu MORH prethodno nije dao suglasnost da pređe na novo radno mjesto u Državnom inspektoratu, iako je imao uvjete za to radno mjesto i iako su ga u Inspektoratu isprva htjeli zaposliti. Kasnije su, međutim, odustali od njega, a on za tu situaciju krivi Željka Goršića u karlovačkom MORH-u. Nama u sindikatu činilo se da je sukom između Enesa i Goršića osobne prirode, pa se u taj dio nismo miješali – ističe Siniša Kuhar, te dodaje da je Enes, koji radi u karlovačkom Uredu za obranu, vjerojatno imao pristup bazi podataka iz registra branitelja.

– Ne želim spekulirati o tome je li moguće da je on umiješan u objavu registra. Mogu samo reći da će mu Sindikat državnih službenika pružiti svu pravnu pomoć koju mu možemo ponuditi – zaključuje glavni tajnik Sindikata državnih službenika.