Dogovoreno povećanje osnovice u dječjem vrtiću Grada Opatije

Dana 4. ožujka 2021. održani su kolektivni pregovori s Gradom Opatijom o povećanju osnovice za izračun plaća u DV Grada Opatije.

Iva Bolanča je uvodno u ime zajedničkog pregovaračkog odbora sindikata (SDLSN RH i SOMK Hrvatske) predložila povećanje osnovice od 10% s obzirom na odredbu čl. 37. Kolektivnog ugovora za zaposlene u DV Grada Opatija kojom je ugovoreno usklađivanje plaća s gradskom upravom. Predala je usporedni prikaz plaća u gradskoj upravi i DV Opatija, te povećanje plaća za svako od radnih mjesta u vrtiću, a koji je izradio član pregovaračkog odbora Željko Harbaš, te predložila da se uvećanje zaokruži na 10%. Božica Žilić je u odnosu na ugovoreni rok za usklađenje rekla da ne moramo čekati 31.12.2022. kao  zadnji dan roka, nego da se plaće mogu povećati već sad.

Gradonačelnik Ivo Dujmić je prihvatio prijedlog sindikata s obzirom da postoje proračunske mogućnosti i da se radi o važnoj djelatnosti u Gradu, te smatra važnim imati zadovoljne radnike. Međutim, rekao je da povećanje iz praktičnih razloga može ići tek od 1.6.2021. Ravnateljica DV Opatija Aleksandra Tramontana je tijekom sastanka u više navrata pohvalila marljivost i rad djelatnika, te njihovo povećano zalaganje tijekom epidemije. Dogovoreno je da se plaće povećaju od 1.6.2021.

Sindikati su zahvalili Gradonačelniku na uvažavanju socijalnog dijaloga koje se očitovalo u brzom odazivu na kolektivno pregovaranje. Svi članovi pregovaračkog odbora redom su iskazali  zadovoljstvo zbog dogovorenog povećanja i zbog toga što Gradonačelnik uvažava potrebu poboljšanja materijalnog položaja djelatnika kad je to moguće u okviru proračunskih mogućnosti Grada.