Dogovorili se sindikati državnih službi i Vlada: Postigli smo načelni dogovor!

Dogovorili se sindikati državnih službi i Vlada: Postigli smo načelni dogovor!

(N1, 21. studenoga 2019.) U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava u četvrtak se nastavljaju pregovori između Vlade i sindikata javnih i državnih službi o sklapanju dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU), odnosno o osnovici za plaće i materijalnim pravima, poput božićnice i regresa.

Prvi na redu bili su državni službenici i dogovor je – postignut.

“Načelni dogovor je postignut. Definirali smo iznos osnovice, dinamiku osnovice… Sindikati su imali preference da to bude nešto više, ali pregovori su se odvijali sa shvaćanjem situacije i sa željom za dogovorom. Zadovoljan sam postignutim dogovorom. Idući tjedan ćemo ga potpisat”, kazao je nakon sastanka s državnim službenicima ministar rada Josip Aladrović.

“Napravili smo kompromis. Povećanje materijalnih prava za policijske službe i državne službe”, kazao je Dubravko Jagić nakon sastanka.

Boris Pleša, čelnik sindikata državnih službenika govorio je o konkretnom dogovoru koji su postigli.

“Što se tiče dinamike isplate, odnosno povećanja osnovice, dogovoreno je da to bude 1.1., 1.6. i 1.10. 2020. kako bi kompletan iznos povećanja bio isplaćen tijekom 2020.”, rekao je Pleša.

“Tu je napravljen pomak prema zahtjevu sindikata. Vladin prijedlog je bio 1.7., a mi smo predlagali 1.6. pa smo se tu našli. Što se tiče božićnice i regresa, dogovorili smo se da oni budu po 1.500 kuna, dakle i božićnica i regres. Također, dogovorili smo da se otpremnina ne veže uz proračunsku osnovicu od 3.300 kuna kao što je to bilo dugi niz godina, već da se za obračuna za odlazak u mirovinu računa osnovica za obračun plaće, što će značiti relativno značajno povećanje za odlazak u redovnu mirovinu. Ako to prođe naša sindikalna tijela i Vlada potvrdi, onda vjerujemo da će to biti usvojeno”, pojasnio je Pleša.