Dok cijepljenje nije obvezno, radnik ne smije snositi posljedice necijepljenja

Zagreb, 17. rujna 2021. – Cijepljenje protiv bolesti COVID-19 u Hrvatskoj nije obvezno i ako je građanima dano pravo izbora cijepiti se ili ne, tada radnici zbog svojeg izbora ne smiju trpjeti nikakve štetne posljedice, zaključak je nedavno održanog sastanka pravnika sindikata udruženih u NHS o COVID potvrdama, među kojima su bile i naše pravnice.

U kontekstu različite namjene i uporabe COVID potvrda otvorena su brojna pitanja vezana uz radno pravni status radnika. Posebna pozornost posvećena je službenim putovanjima. Tijekom rasprave i nakon nje provedenih konzultacija usuglašeni su stavovi kako je poslodavac taj koji snosi troškove službenog puta radnika. Ako su COVID potvrde ili testiranje uvjet za izvršenje službenog puta, a radnik nema COVID potvrdu, tada se i trošak testiranja treba smatrati troškom službenog puta te je slijedom toga to poslodavčev trošak. Ako bi radnik bio prisiljen sam snositi troškove testiranja, moglo bi se govoriti o diskriminaciji na temelju drugog uvjerenja odnosno zdravstvenog stanja.

Zajednička poruka pravnika je kako javna vlast mora jasno odrediti svoj stav prema cijepljenju i svrsi COVID potvrda, a ne prebacivati svoju odgovornost bilo na poslodavce, bilo na radnike. Poslodavci ne mogu biti ti koji će u ovako složenoj situaciji pojedinačno zauzimati različite stavove prema (ne)obvezatnosti cijepljenja, a da onda iz tih stavova proizlaze i različite posljedice na položaj radnika.

Naše će pravnice pratiti situaciju, te, prema potrebi, reagirati prema nadležnim institucijama. Javljajte nam svoja iskustva.

Foto: www.sgim.hr