Dok je GSS spašavao, zapovjednik odmarao

Dok je GSS spašavao, zapovjednik odmarao

VATROGASNE UDRUGE OSUDILE UHIĆENJE SLAVICE TE POZVALE NA ODGOVORNOST ŠEFA DRŽAVNE UPRAVE ZA ZAŠTITU I SPAŠAVANJE
Zašto ravnatelj Poldrugač nije osobno koordinirao akciju spašavanja, pita predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske Goran Franković

novilist_logoZAGREB – Čelnici vatrogasnih cehovskih i sindikalnih udruženja jučer su osudili pritvaranje županijskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavice, te su prozvali MUP što nije istodobno istražio i odgovornost ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DZUS) Đure Poldrugača za tragediju na Kornatu.
– Slavica nije bježao od odgovornosti. Sam je ponudio ostavku, osobno je tražio da se provede istraga i bio je dostupan organima gonjenja. Cjelokupno vatrogastvo gleda na pritvaranje Slavice kao da je haški optuženik, rekao nam je predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske Goran Franković.

Zakasnio s ostavkom - Đuro Poldrugač
Zakasnio s ostavkom – Đuro Poldrugač

Revoltirani predsjednik udruge vatrogasaca smatra da se pritvaranjem Slavice kažnjava cijelo vatrogastvo, te se pritom pita gdje je u cijeloj priči ravnatelj DUZS-a Poldrugač, koji je ujedno i lanjskom Vladinom odlukom postavljen i za zapovjednika zaštite i spašavanja na razini cijele države.
– Zašto je kruška ostavljena toliko daleko? Zašto helikopter nije pratio gasitelje i izviđao? Zašto ravnatelj Poldrugač nije osobno koordinirao akciju spašavanja s terena?, upitao je Franković.
Predsjednik Odbora za vatrogastvo u službeničkom sindikatu Mladen Magdić smatra da je Poldrugač jako zakasnio s nuđenjem ostavke, jer je ta uprava pod kojom je vatrogastvo potpuno zakazala u tragediji na Kornatu.
Dok se na Kornatu odvijala tragedija šibenskih gasitelja, Poldrugač je bio na godišnjem odmoru, s kojeg se vratio tek ovog ponedjeljka, dakle četiri dana nakon stravičnog požara što je progutao 11 života. Uz to, nije samo vatrogastvo pod Poldrugačevim ravnanjem. Lanjskom odlukom Vlade od 26. kolovoza Poldrugač je imenovan zapovjednikom za zaštitu i spašavanje na razini cijele Hrvatske. Ta dužnost obvezivala ga je i da organizira akciju spašavanja gasitelja s Kornata, no, kako tvrdi više naših sugovornika, do Poldrugača tog kobnog dana 30. rujna nije moglo doći. Da vatrogasci mnogo toga zamjeraju DUZS-u, već smo izvijestili. Ali nisu jedini. Kako tvrde izvori našeg lista, prije dva do tri mjeseca ravnatelj DUZS-a zatražio je od telefonskih operatera da pozive na stare brojeve za urgentne pozive preusmjere na 112. Navodno je tu namjeru osujetio ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin.
S. ABRAMOV