Dok profesionalni vatrogasci od Vlade očekuju isplatu regresa i jubilarnih nagrada, u Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici olako troše milijune proračunskih kuna

Dok profesionalni vatrogasci od Vlade očekuju isplatu regresa i jubilarnih nagrada, u Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici olako troše milijune proračunskih kuna

Teodor Fricki (lijevo), predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice
Teodor Fricki (lijevo), predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice

(SDSLN, 3. rujna) Udruga građana –volontera koja u hrvatskom vatrogastvu pretendira voditi glavnu riječ kad je u pitanju ova po sigurnost građana i njihove imovine izuzetno važna djelatnost očito ne dijeli sudbinu onih kojima želi biti na čelu. Naime, Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici, za razliku od profesionalnih vatrogasaca zaposlenih u javnim vatrogasnim postrojbama, očito ne manjka proračunskog novca, kao ni kreativnosti u njegovu nenamjenskom trošenju. “Volonteri” HVZ-a tako troše ogromne iznose za honorare, dnevnice, službena vozila i druge naknade. Riječ je o 5.000.000,00 kuna za HVZ i još 20.000.000,00 kuna namjenskog proračunskog novca godišnje za županijske i vatrogasne zajednice gradova, dok gradovi kao osnivači javnih vatrogasnih postrojbi razmišljaju o njihovom raspuštanju zbog nedostatnih sredstava.

Jedan od zaključaka sa sastanka u Uredu za socijalno partnerstvo 23. srpnja
Jedan od zaključaka sa sastanka u Uredu za socijalno partnerstvo 23. srpnja

Da ima dima u HVZ-u upozorio je i Sindikat 23. srpnja ove godine na sastanku u Uredu za socijalno partnerstvo, a o rastrošnosti HVZ izvijestila je i NOVA TV. Jučer se oglasila i Udruga profesionalnih vatrogasaca Hrvatske, uputivši premijeru Sanaderu zahtjev za preispitivanjem stanja u HVZ, a naročito sumnji u nenamjensko trošenje proračunskih sredstava namijenjenih vatrogastvu.

Predsjednik UPVH Goran Franković
Predsjednik UPVH Goran Franković

Udruga profesionalnih vatrogasaca Hrvatske se ograđuje od postupaka pojedinih čelnika u dobrovoljnom vatrogastvu i zahtijeva da nadležna ministarstva (Ministarstvo unutarnjih poslova kao resorno tijelo za vatrogastvo i Ministarstvo financija kao nadležno tijelo za financije jer se HVZ financira iz državnog proračuna) utvrde sve činjenice glede nezakonitog postupanja pojedinaca kod trošenja državnog novca i trošenja namjenskog novca iz premije osiguranja i Hrvatskih šuma, protiv odgovornih osoba podnese odgovarajuće prijave za nezakonito postupanje i obavijesti javnost o svim nepravilnostima“, kaže se u pismu UPVH.

Nadamo se da će odgovorni nakon ovoga preispitati jesu li dužnosnici HVZ-a svoje obilne honorare zavrijedili ili bi za njih trebali odgovarati.

Pismo UPVF u word formatu

UDRUGA PROFESIONALNIH VATROGASACA SUMNJA NA NENAMJENSKO TROŠENJE NOVCA

hina_logo

ZAGREB, 3. rujna 2004. (Hina) –  Hrvatska Udruga profesionalnih vatrogasaca u pismu predsjedniku Vlade Ivi Sanaderu traži da se preispita stanje u Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici (HVZ) zbog sumnja u nenamjensko trošenje proračunskog novca za vatrogastvo. Čelnici te udruge tvrde da “Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici, za razliku od profesionalnih vatrogasaca zaposlenih u javnim vatrogasnim postrojbama, očito ne manjka proračunskog novca, kao ni kreativnosti u njegovu nenamjenskom trošenju”. “‘Volonteri’ HVZ-a tako troše goleme svote za honorare, dnevnice, službena vozila i druge naknade i nadamo se da će odgovorni ispitati jesu li dužnosnici Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ-a) svoje obilne honorare zavrijedili ili bi za njih trebali odgovarati”, navodi u pismu predsjednik Udruge Goran Franković.
(Hina) pp/xbma ysšh