DOPUNE ZAKONA O VATROGASTVU: Vlada izigrala Sindikat i profesionalne vatrogasce

DOPUNE ZAKONA O VATROGASTVU: Vlada izigrala Sindikat i profesionalne vatrogasce

Vatrogasci će pokušati spriječiti zakonodavnu nepogodu koja im se sprema u Hrvatskom saboru
Vatrogasci će pokušati spriječiti zakonodavnu nepogodu koja im se sprema u Hrvatskom saboru

(SDLSN, 23. studenoga) Odbor profesionalnih vatrogasaca SDLSN organizirat će sutra, 24. studenoga, prosvjed na Markovom trgu, uoči zasjedanja Hrvatskog sabora na čijem bi se dnevnom redu trebao naći Prijedlog Zakona o dopunama Zakona o vatrogastvu. Vatrogasci će pred Sabor doći u 8:30 sati na način na koji inače stižu na intervenciju – vatrogasnim vozilima i uz vatrogasne sirene, kako bi saborske zastupnike i javnost razbudili i podsjetili da će se vladinim zakonskim prijedlogom stanje u vatrogastvu samo pogoršati.  

Podsjetimo. Nakon razgovora predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimira Severa sa premijerom dr. Ivom Sanaderom i njegovim nalogom ministru unutranjih poslova Marijanu Mlinariću da problem financiranja profesionalnih vatrogasaca riješi sa Sindikatom, činilo se da je rješenje statusa zaposlenih u javnim vatrogasnim postrojbama  konačno na pomolu. Nadu u to potkrijepio je dvadesetminutni razgovor predsjednika Odbora profesionalnih vatrogasaca SDLSN Mladena Magdića s ministrom Marijanom Mlinarićem, kojim je dogovoreno da će MUP Vladi predložiti Prijedlog Zakona o dopunama Zakona o vatrogastvu koji je usuglašen sa Sindikatom.

Ministar Mlinarić i predsjednik Odbora profesionalnih vatrogasaca telefonski su sve dogovorili. Gdje je došlo do "smetnje na vezama"?
Ministar Mlinarić i predsjednik Odbora profesionalnih vatrogasaca telefonski su sve dogovorili. Gdje je došlo do “smetnje na vezama”?

Međutim, nakon održane 50. sjednice Vlade uslijedio je šok, kada je na web stranicama Vlade objavljen savim drugi zakonski prijedlog koji sadrži potpunosti različita normativna rješenja, a u dijelu koji se odnosi na sredstva potrebna za njegovu provedbu reduciran je u odnosu na usuglašeni prijedlog Sindikata i MUP-a od 10. studenoga za 31.483.133,00 kuna, odnosno za povećanje od 13,25%, od kojeg iznosa 7,66% otpada na primjenu prava iz Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, a 5,59% na povećane materijalne troškove (službena, radna i zaštitna oprema, gorivo i sl.).

Zbog svega ovoga Sindikat se danas obratio sredstvima javnog priopćavanja navodeći u njemu kako očitovanje na Prijedlog nije omogućeno ni Sindikatu ni Udruzi profesionalnih vatrogasaca Hrvatske, čime je postupljeno suprotno odredbi članka 27. stavka 5. Poslovnika Vlade RH.

U nenormativnom djelu prijedloga zakona (ocjena i izvori potrebnih sredstava) izrijekom se navodi kako će za provedbu odluke koju, na temelju predložene dopune zakona donosi Vlada, biti potrebno osigurati sredstva u visini 237.534.597,00 kn (sredstva za osiguranje minimalnog financijskog standarda) od čega se 70% toga iznosa osigurava u državnom proračunu, a 30% u proračunu jedinica lokalne(regionalne) samouprave.

Nije jasno na temelju kojih financijskih pokazatelja je predložen naznačeni postotak sudjelovanja jedinica lokalne (regionalne) samouprave u osiguravanju sredstava za financiranje minimalnog financijskog standarda u vatrogastvu, kada je opće poznato da značajni dio jedinica lokalne (regionalne) samouprave nije u stanju osigurati niti minimum potrebnih sredstava iz svoga proračuna za financiranje profesionalnih vatrogasaca na svom području.

Napominjemo da, prema dostupnim podacima, samo 5 gradova-osnivača JVP-a (od 58) može ispuniti navedenu obvezu osiguranja 30% sredstava u svom proračunu, namjenjenih financiranju svoje JVP.“, kaže se u priopćenju Sindikata.

Odbijanjem da se izrijekom zakona utvrdi kako se javne vatrogasne postrojbe dijelom financiraju i iz državnog proračuna, onemogučava se i primjena Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike koji se temeljem čl.110., primjenjuje i na profesionalne vatrogasce dok se oni financiraju iz državnog proračuna.

U ostalom treba konstatirati da je predloženi iznos od 237.534.597,00 kn manji od razine osiguranih sredstava u protekle 4.g.

Ako sredstva za vatrogasce ostanu na razini od 1999. godine, povećani materijalni troškovi i prava iz Kolektivnog ugovora za posljedicu će imati ukidanje pojedinih JVP. Hoće li netko iz gradova i općina u kojima se to dogodi pitati svog saborskog zastupnika zašto je glasovao za takav prijedlog?
Ako sredstva za vatrogasce ostanu na razini od 1999. godine, povećani materijalni troškovi i prava iz Kolektivnog ugovora za posljedicu će imati ukidanje pojedinih JVP. Hoće li netko iz gradova i općina u kojima se to dogodi pitati svog saborskog zastupnika zašto je glasovao za takav prijedlog?

Iz opisanog stanja vidljivo je da je tekst konačnog prijedloga o dopunama zakona o vatrogastvu u suprotnosti s obrazloženjem predlagatelja, u kojem je opća ocjena stanja profesionalnog vatrogastva opisana kao nezadovoljavajuća, da bi se potom iznos potrebnih sredstava sveo na razinu manju čak i od one iz 1999. godine. Ovakav konačni prijedlog zakona o vatrogastvu ne rješava dosadašnje probleme financiranja javnih vatrogasnih postrojbi RH već će njegovim usvajanjem nastati ozbiljni poremečaj u funkcioniranju vatrogastva i ukupnog sustava zaštite i spašavanja čiji je stožerni dio upravo vatrogastvo.

S obzirom na to da je u Hrvatski sabor upućen i Prijedlog Zakona o dopunama Zakona o vatrogastvu iz redova oporbe, koji sadrži rješenja usuglašena sa zahtjevima struke, Sindikata i MUP-a, Sindikat poziva saborske zastupnike da podrže zakonski prijedlog koji osigurava dostatna financijska sredstva za funkcioniranuje profesionalnog vatrogastva u gradovima i općinama, kao preduvjet za odgovarajuću razinu sigurnosti građana i pravnih osoba u RH, ali i cjelokupan sustav sigurnosti Republike Hrvatske, a zaposlenicima u javnim vatrogasnim postrojbama garantira prava iz Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike.

Kako bi saborske zastupnike i širu javnost upoznali sa stvarnim stanjem stvari na području profesionalnog vatrogastva, predstavnici Sindikata i Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske, u srijedu 24. studenoga, saborskim će zastupnicima prije početka zasjedanja ispred ulaska u Hrvatski sabor dijeliti letke i obratiti se predstavnicima medija.

Pročitajte cijelo priopćenje SDLSN u word formatu

SINDIKAT VATROGASACA NAJAVLJUJE PROSVJED PRED SABOROM

hina_logo

ZAGREB, 23. studenog 2004. (Hina) –  Odbor profesionalnih vatrogasaca Sindikata državnih službenika organizirat će u srijedu, 24. studenoga, prosvjed na Markovu trgu uoči zasjedanja Hrvatskog sabora na čijem bi se dnevnom redu trebao naći prijedlog dopuna Zakona o vatrogastvu.
Vatrogasci će pred Sabor doći u 8,30 sati onako kako  inače stižu na intervenciju – vatrogasnim vozilima i uz  sirene, kako bi saborske zastupnike i javnost razbudili i podsjetili da će se Vladinim zakonskim prijedlogom stanje u vatrogastvu samo pogoršati, ističe sindikat u priopćenju.

Ako razina sredstava za vatrogasce ostane na predloženoj razini oavkvih prizora bit će sve manje
Ako razina sredstava za vatrogasce ostane na predloženoj razini oavkvih prizora bit će sve manje

Prijedlog Zakona o vatrogastvu ne rješava probleme financiranja javnih vatrogasnih postrojbi (JVP) već će njegovim usvajanjem nastati ozbiljni poremećaj u funkcioniranju vatrogastva i ukupnog sustava zaštite i spašavanja, ocjenjuje se u priopćenju.
Sindikalci su nezadovoljni predloženim iznosom od 237 milijuna kuna za financiranje profesionalnog vatrogastva, jer je to manje od razine osiguranih sredstava u protekle četiri godine.
Ako sredstva za vatrogasce ostanu na razini od 1999. godine, povećani materijalni troškovi i prava iz Kolektivnog ugovora (KU) za posljedicu će imati ukidanje pojedinih JVP, upozorava sindikat.
Također nije prihvatljivo da 30 posto sredstava za financiranje osiguravaju jedinice lokalne samouprave, jer samo pet gradova osnivača, od 58, može ispuniti tu obvezu.
S obzirom da je u Sabor upućen i prijedlog dopuna Zakona o vatrogastvu iz redova oporbe, koji sadrži rješenja usuglašena sa zahtjevima struke, sindikata i MUP-a, sindikat poziva zastupnike da podrže taj prijedlog.
On osigurava dostatna financijska sredstva za funkcioniranje profesionalnog vatrogastva u gradovima i općinama, a zaposlenicima u JVP-ima prava iz KU-a.
Kako bi zastupnike i javnost upoznali sa stvarnim stanjem profesionalnog vatrogastva, predstavnici sindikata i Udruge profesionalnih vatrogasaca će pred Saborom prije početka zasjedanja dijeliti letke i obratiti se predstavnicima medija, kaže se u priopćenju.
(Hina) pp/xmd ymd